Hlavní obsah

Lidé si v Terezíně připomněli zvěrstva nacismu

– Terezín
Právo, ČTK, koc

Bývalí vězni, ústavní činitelé a stovky přihlížejících si v neděli na Národním hřbitově v Terezíně připomněli oběti nacistické perzekuce. Terezínskou tryznu, která se dříve konala třetí květnovou neděli, letos pořadatelé kvůli epidemické situaci posunuli na září. Věnce k uctění památky obětí nacismu položily na hřbitově desítky delegací zastupujících nejrůznější úřady a instituce.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hosty smutečního setkání přivítal ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek

Článek

Z ústavních činitelů se tryzny účastnili například předseda vlády Andrej Babiš (ANO), místopředseda poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD),  nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) či předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Mladičká učitelka zachránila tisíce židovských dětí nacistům přímo před nosem

Podcasty a pořady

Ten v hlavním projevu varoval před vytrácením pojmů solidarita a humanita. Evropou podle něj procházejí tisíce lidských bytostí, které hledají ochranu před novými zvěrstvy páchanými opět na základě zrůdných ideologií a nenávisti, uvedl předseda ÚS.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vzpomínková akce se tradičně konala na Národním hřbitově v Terezíně

„Pohled na mrtvé děti, vyplavené spolu s rodiči na středomořské pláže, obsazené evropskými turisty, je pro naši civilizaci zahanbujícím mementem, které nelze ospravedlnit snahou o vykoupení špatného svědomí miliardami posílanými autoritativním režimům," dodal.

Americký astronaut předal kresbu židovského chlapce muzeu v Terezíně

Věda a školy

Rychetský se obává, že slova jako solidarita a humanita se začaly vytrácet z veřejného prostoru. „Chci je právě z tohoto místa a při této příležitosti připomenout," řekl předseda ÚS.

Foto: Karel Otcovský, Právo

S emotivním projevem vystoupil i pamětník, bývalý vězeň terezínského ghetta Hanuš Hron

S emotivním projevem vystoupil i pamětník, bývalý vězeň terezínského ghetta Hanuš Hron, který zavzpomínal po letech utrpění na poslední den války, kdy při opuštění brány ghetta pochopil, že je konečně volný a svobodný.

Zřejmě poslední dozorce z nacistického lágru vyslechl verdikt. Obětem se omluvil

Evropa

Loni pořadatelé vzpomínkovou akci přeložili kvůli epidemii na říjen, v létě rozhodli, že se bude konat bez účasti veřejnosti, a nakonec ji definitivně zrušili. Neuskutečnila se tak poprvé od roku 1946.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 000 Židů z celé Evropy. Na 117 000 z nich se nedožilo osvobození.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Andrej Babiš při smutečním setkání v Terezíně

Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Reklama

Související články

Příběh osvětimské knihovnice Dity Krausové

Obrázek k neuvěření. Uprostřed nepopsatelného pekla zvaného Osvětim-Birkenau sedí na bloku 31 v jednom z dřevěných baráků bez oken čtrnáctiletá Dita Polachová...

Památník Terezín se otevřel zatím online

Nejnavštěvovanější památka v Ústeckém kraji, Památník Terezín, se otevřel v online prostoru. Zájem je o virtuální prohlídky i kurzy. Pandemie koronaviru se...

Výběr článků

Načítám