Hlavní obsah

Lidé si připomněli Terezínské události

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN

Na Národním hřbitově v Terezíně si asi dvě tisícovky lidí připomněly oběti, které prošly terezínským ghettem a zdejší věznicí fašistického gestapa. Vzpomínky se zúčastnil také prezident Václav Klaus. Letos se terezínská tryzna konala již po šedesáté.

Článek

Podle předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové je připomínání vězňů, kteří Terezínem prošli, velmi důležité. Podle ní totiž v České republice stále existují lidé ve vysokých funkcích, kteří zpochybňují význam druhého odboje.

V projevu prezident Klaus řekl, že se rozum zdráhá uvěřit tomu, jak se lidé mohou chovat k lidem. Podle něho je slupka civilizace a kultury, která dává pocit práva a bezpečí, velmi tenká. Tuto slupku je podle Klause nutné bránit a nepřipustit žádné přepisování historie.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 000 Židů z celé Evropy. Na 117 000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo na 32 000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Od roku 1947 jejich památku připomíná Památník národního utrpení, později přejmenovaný na Památník Terezín. První expozice vnikla v roce 1949. V roce 1991 vzniká Muzeum ghetta, které dokumentuje osudy Židů. V roce 1997 k památníku přibyla expozice v Magdeburských kasárnách, kde je možné například vidět repliku ubikace v terezínském ghettu či exponáty věnované umění v něm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám