Hlavní obsah

Lidé se budou moci s americkými vojáky několikrát setkat, informoval Stropnický

Novinky, Václav Lang
Praha

Během průjezdu amerického konvoje Českou republikou se budou moci občané s vojáky setkat a promluvit si. Vyplývá to z informací, které po středečním jednání vlády poskytnul ministr obrany Martin Stropnický. Podle něj mezi lidmi stoupá zájem se s vojáky setkat, případně se v rámci průjezdu nějak angažovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Občané se podle Stropnického budou moci se spojenci setkat zejména v úterý 31. 3. v pražské Ruzyni, a to v určitý čas dopoledne a odpoledne.

Ještě před tím by prý k podobnému setkání mělo dojít v místech, kde budou vojáci nocovat, tedy v Liberci, Pardubicích a Vyškově. Stropnický odhaduje, že se tak stane v pozdně odpoledních nebo časně večerních hodinách.

Zájem o konvoj podle ministra projevily také kluby vojenské historie, s kterými zatím příslušné složky vyjednávají o možnostech spolupráce. Hlásí se prý také umělci, kteří se rozhodli uspořádat 31. března koncert v pražském divadle La Fabrika. Podle Stropnického tak chtějí přispět k „demonstrování pozitivního vztahu“ vůči průjezdu spojeneckého konvoje.

Přípravy bez zádrhelů

Přípravy na celou akci podle ministra probíhají podle plánu a bez zádrhelů. Stropnický si pochválil příkladnou spolupráci s policií a informoval, že se pracovní skupina vytvořená k organizaci nadcházející události sejde naposledy v pátek a projedná poslední podrobnosti.

Zatím prý byly detailně zkontrolovány všechny tři trasy, kudy američtí vojáci pojedou. V Liberci došlo k drobné změně trasy, takže se kolona vyhne centru města, aby nezpůsobila dopravní zácpu.

Na častý dotaz, co se stane, pokud někdo ze spojenců poruší zákon, Stropnický upřesnil, že v takovém případě bude dotyčný okamžitě předán vojenské policii a případ bude řešen podle českých zákonů.

Na území České republiky vstoupí americké jednotky ve třech samostatných kolonách v neděli. V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun. Poté poputují přes Plzeň na americkou základnu u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Reklama

Související články

Americký obrněný konvoj projede Českem

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské...

Výběr článků

Načítám