Hlavní obsah

Na provokace jsme připraveni, hlásí armáda k průjezdu amerických vojsk

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda má vytipována místa, kde by americký vojenský konvoj mohl čelit provokacím. Očekává je zejména na počátku jeho přejezdu přes Česko na přelomu března a dubna, řekl zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se pozastavil nad vlnou odporu proti průjezdu amerických sil a dosavadní debatu o něm má za švejkovskou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

To, že se americká vojska mohou přes Česko přesunout, je podle Stropnického to nejmenší, co Česká republika může pro spojence v NATO udělat. „Česká republika ze své vůle jako demokratický stát vstoupila do Severoatlantické aliance, a stala se tak členem společenství demokratických zemí, které vytvářejí nejkompaktnější a nejefektivnější obranné společenství. Zajistila si tak do značné míry bezprecedentní bezpečnost. Možná si více občanů uvědomí, že jsme členy Aliance,” prohlásil.

Armáda již informovala krajské samosprávy a informace dostanou i starostové obcí, kde bude konvoj nocovat. Jde o Vyškov, Liberec a Prahu. V těchto městech připraví Američané i ukázky techniky pro veřejnost. Další program by měl být v Plzni.

Za průjezd odpovídá Vojenská policie

Odpovědnost za průjezd vojsk bude na Vojenské policii. Jednotlivé vojenské kolony budou vypravovány  tak, aby co nejméně omezovaly provoz. Každá kolona bude mít kolem 40 vozidel.

Součástí konvoje, který Českem projede mezi 29. březnem a 1. dubnem, má být zhruba 516 lidí a 118 převážně kolových vozidel. Přes Česko pojedou třemi trasami, které se spojí v Praze.

Odtud budou pokračovat přes Plzeň na armádní základnu u bavorského Vilsecku, která leží asi 65 kilometrů od českých hranic. Americké jednotky a armádní technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání).

Reklama

Související témata:

Související články

Americký obrněný konvoj projede Českem

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské...

Výběr článků

Načítám