Hlavní obsah

Hnilička rezignoval kvůli pracovnímu vypětí, souvislost s auditem odmítl

• Aktualizováno
Novinky, jas

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička rezignoval. Podle Hniličky je důvodů k odchodu několik. Uvedl zejména značné pracovní vytížení a dopady na rodinný život. Nešlo podle něj o náhlé rozhodnutí a odmítl rovněž, že by jeho konec souvisel s výsledky auditu v NSA.

TK Milana Hniličky Video: ČTK

 
Článek

„Nebylo to impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom dlouho od konce ledna. Byl jsem pod tlakem já i má rodina,“ řekl Hnilička, který se podle svých slov soustředil na dokončení agendy a včasné vyplacení dotací sportovním klubům a organizacím. Chtěl být prý rovněž přítomen veřejnoprávní kontrole, která v agentuře proběhla.

„Není pro mě jednoduché rezignovat, ale takový je život,“ uvedl Hnilička, který skončí okamžitě.

V hospodaření agentury se objevily nedostatky, které objevila ministerská kontrola. Inspekce například zjistila, že NSA k administraci dotací pro podporu sportu dětí a mládeže využívala i externí firmu. Při dotacích na kompenzaci ztrát způsobených koronavirem využívala také pracovníky ze Státního fondu životního prostředí.

Kontrola v Hniličkově sportovní agentuře odhalila chyby ve smlouvách i dotacích

Domácí

Pochybení bylo také u vyhlášení termínů u dotační výzvy Covid Sport. Chybný byl rovněž algoritmus pro výpočet limitů na náklady, kvůli čemuž mohly organizace získat větší dotace.

Hnilička v pondělí doplnil, že k auditu hospodaření se nemůže vyjadřovat, neboť stále probíhá, nicméně uvedl, že se agentura vůči výtkám ohradila. Rezignace podle Hniličky s výsledky šetření nijak nesouvisí. „Ta pochybení jsou napravitelná,“ dodal.

O možném nástupci v čele NSA nechtěl Hnilička spekulovat. S premiérem Andrejem Babišem se prý o žádných jménech nebavili.

Bývalý hokejový brankář Hnilička se dostal do hledáčku médií a následně policie i úřadů poté, co se letos v lednu zúčastnil narozeninové oslavy vlivného politika Petra Bendy (ČSSD) v jeho hotelu v centru Teplic.

Kvůli tomu v lednu složil poslanecký mandát.

Šlégr a Hnilička dostali za párty v Teplicích pokutu 10 tisíc

Domácí

Hnilička uvedl, že by rád zůstal u sportu, například v hokejovém svazu. Nevyloučil ani setrvání v politice. „Nejdřív si potřebuju odpočinout,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám