Hlavní obsah

Lessy slíbil, že po návratu do funkce z ní zase odejde, řekl Chovanec

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Staronový policejní prezident Petr Lessy se oficiálně postaví zpátky do čela policie, ale v nejbližší době zároveň oznámí svůj odchod. Po schůzce s ministrem vnitra v demisi Martinem Pecinou to Právu v úterý řekl kandidát na šéfa tohoto resortu za ČSSD Milan Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Podle Chovance tak chce Lessy nové vládě umožnit uklidnění celé situace. Odvolání stávajícího šéfa policie Martina Červíčka chce Pecina podle všeho oznámit už dnes odpoledne.

Lessy se přitom na místě policejního prezidenta zřejmě příliš neohřeje. „Tu funkci přijme a v horizontu dní představí řešení, které by mělo umožnit příští vládě vybrat nového policejního prezidenta,“ konstatoval Chovanec po schůzce s Pecinou, kterou si jako poslanec vyžádal.

Sociálnědemokratický kandidát na ministra zároveň označil postup ministra v demisi za ukvapený. „Žádné prodlení zde nehrozilo a nebyl důvod to uspěchat,“ prohlásil Chovanec na adresu řízení o zákonnosti Červíčkova loňského ustanovení na post šéfa policie.

Problém jen sjel o patro níž. Budou dva náměstci

Podle Chovance navíc Pecina očekávaným odvoláním Červíčka „vyrobí“ další problém: stávající prezident tak totiž automaticky spadne na své původní místo náměstka, kterým je ale nyní Václav Kučera.

„Vytváří se tak duplicita na místě náměstka policejního prezidenta, takže jsme si příliš nepomohli,“ poznamenal Chovanec. Doplnil také, že odvolání Červíčka může být pouze dočasné: „Osobně se obávám, že se ve velmi krátké době může v rámci rozkladu nebo rozhodnutí soudu vrátit na místo prezidenta a problém se tak nijak nevyřeší.“

Červíček už prostřednictvím svého advokáta Josefa Kopřivy avizoval, že je připraven se na správní soud obrátit.

Pokud by se Chovanec skutečně stal ministrem vnitra, chtěl by s výběrem nového prezidenta vyčkat právě až na rozhodnutí soudu. „Tu situaci bych řešil pověřením některého z policistů výkonem funkce prezidenta na určitou překlenovací dobu,“ vysvětlil Chovanec.

Podle něj by měl Lessy zůstat ve funkci minimálně do jmenování nového kabinetu. „Požádal jsem pana Pecinu, aby takto tu dohodu udělal. Doufám, že pan Lessy nebude odcházet např. k poslednímu lednu, ale v nějaké lhůtě, která umožní racionální řešení,“ poznamenal Chovanec.

Sám Lessy v úterý nezvedal svůj telefon, již dříve ale připustil, že by mohl odejít na místo policejního přidělence v Bratislavě.

Reklama

Související články

Zeman: Policejní prezident je jen jeden

Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že nejlepším řešením krize na postu policejního prezidenta by bylo vypsání výběrového řízení. Podle něj policie dva...

Výběr článků

Načítám