Hlavní obsah

Lepší být v bezpečí než litovat. Včera jsem byla na pohřbu 19leté vojačky, říká žena z repatriačního letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opustit rodiče bylo těžké, ale je lepší být v bezpečí než litovat, řekla Novinkám Rotem, která se se svou rodinou ve čtvrtek odpoledne vrátila repatriačním letem z Izraele do Česka. Její manžel je Čech, ona své blízké v zemi napadené teroristy musela nechat.

Anketa mezi lidmi, kteří přiletěli z IzraeleVideo: Novinky

 
Článek

„Pořád je lepší být v bezpečí než litovat. Bylo pro mě těžké opustit rodiče a rodinu,“ popisovala v rozhovoru pro Novinky Izraelka, jež s dětmi a manželem přiletěla vládním speciálem do Česka ve čtvrtek kolem jedné hodiny odpoledne.

„V Izraeli se všechno zastavilo. Není otevřená školka pro děti, nechodíme do práce a necítili jsme se tam bezpečně. Rozhodli jsme se, že nejbezpečnější bude přijet do České republiky. Máme tu rodinu od manžela a moc si té příležitosti vážíme,“ zdůraznila.

Být v zemi, kde probíhá válka, podle ní bylo to nejtěžší, co kdy zažila. „Zabíjejí tam nevinné lidi. Včera jsem byla na pohřbu 19leté vojákyni. Zmasakrovali ji na základně i s jejími kamarádkami,“ popisovala téměř se slzami v očích.

Česká velvyslankyně v Izraeli viděla obrázky setnutých dětí: Bylo to opravdu strašné

Zbytečná válka

Podobné vzpomínky na válku má i další dívka, která se odpoledne vrátila do Česka. „Včera jsem měla strašný strach. Bydlíme blízko Libanonu a byli jsme v úkrytu. Fakt jsem se bála, brečela jsem,“ popisovala po návratu.

Z Izraele se do Česka do odpoledne vrátilo repatriačními lety už zhruba 120 občanů, kteří tam uvázli po teroristických útocích palestinských radikálů. Další přibudou.

Odpoledne se do Izraele kromě armádního letounu Airbus A-319 vydal i vojenský letoun CASA. Velký vládní speciál s kapacitou zhruba 100 míst měl poruchu. Poslední letoun by měl vyrazit z Prahy v noci.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea je seznam pro repatriace z Izraele uzavřen. Kdo se nepřihlásil na ambasádu a bude se chtít v následujících dnech vrátit do Česka, bude to muset udělat na vlastní náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám