Hlavní obsah

Lékaři podepisují petice kvůli receptům

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor mezi lékaři a ministryní zdravotnictví Marií Součkovou kvůli receptům, jejichž kopie musejí zakládat v dokumentaci pacienta ve středu zesílil. Ambulantní lékaři podepisují petice, aby ministerstvo zdravotnictví nařízení zrušilo. Nesouhlasí ani s tím, že mají vyznačovat na receptu, zda lék hradí pojišťovna nebo pacient.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Žádáme ministerstvo, aby napravilo vzniklou situaci a výše uvedené povinnosti z vyhlášky odstranil," prohlásil ve středu Václav Šmatlák, předseda sdružení praktických lékařů. Podle něj pokud by lékaři měli důsledně vyhlášku dodržovat, vedlo by to k zablokování ordinací.

"Důsledkem by bylo výrazné snížení počtu ošetřených pacientů a nárůst čekacích lhůt pro jejich ošetření," řekl Šmatlák. Lékaři totiž mají za povinnost také informovat pacienta o tom, zda je lék s doplatkem či ne. Tomu se však brání s odůvodněním, že výše doplatku je v jednotlivých lékárnách různá a oni ji neznají.

Součková změny neplánuje

Ministryně zdravotnictví Marie Součková nehodlá nic na uvedené vyhlášce měnit. "Archivace receptů má chránit lékaře i pacienta. V případě, že by byly pochybnosti co skutečně lékař pacientovi předepsal, bude zde doklad. Navíc se zamezí zneužitelnosti receptu a zároveň bude pacient přesně vědět, zda dostává lék s doplatkem či ne a v případě, že ho nebude chtít, má právo požadovat na lékaři, aby mu předepsal lék bez doplatku," řekla Právu.

Šmatlák informoval, že podpisová petiční akce za zrušení vyhlášky potrvá dva až tři týdny a archy pak dostane nejen ministryně, ale i petiční výbor Parlamentu.

K petici se přihlásila i koalice ambulantních lékařů, která sdružuje i stomatology, smluvní lékaře, gynekology a lékárníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám