Hlavní obsah

Výrazné omezení operací i péče o děti. Bez dohody to prosincem neskončí, varují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen odkládání neakutních zákroků. Významně omezí některé nemocnice i provoz dětských oddělení a pediatrie, což v době respiračních infekcí může být vážný problém. Od pátku přestanou tisíce lékařů sloužit přesčasy. Upozorňují, že pokud nedojde s vládou k dohodě, situace se nezlepší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem akce není omezovat dostupnost péče, ale učinit medicínu a práci ve zdravotnictví atraktivní, abychom měli dostatek lékařů a zdravotnicích sester a péče byla zajištěna i v dalších letech, nejen v prosinci,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ve čtvrtek budou zástupci komory jednat s premiérem Petrem Fialou o navýšení odměn pro lékaře. Velké šance na úspěch Kubek vzhledem k postoji ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nevidí. Stále ale zástupci komory věří, že se dohodnou.

Provoz nemocnic v prosinci to už ale nezmění. Směny jsou už do konce roku naplánovány. Pokud ale dohoda nebude, situace se podle viceprezidenta komory Jana Přády ani v lednu nezlepší.

Lékaři: Nemocnice počítají s omezením péče, odloží se stovky operací

Domácí

„Je falešným smýšlením, že se Silvestrem situace vyřeší a od ledna bude situace fungovat jako doposud. To ale není pravda. My potřebujeme, aby se systém změnil,“ uvedl.

Lékaři trvají na tom, že zodpovědnost za organizaci a dostupnost péče má ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny. „Naše zodpovědnost je, aby lékař léčil správně a dodržoval právní předpisy,“ uvedl Kubek.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dostali lékaři „férovou nabídku“, prezident Kubek se ale dohodnout nechtěl.

Omezení péče o děti

Některé nemocnice čeká významné omezení provozu. Nejen u plánovaných ortopedických a chirurgických zákroků, které se dají odložit, ale také u péče o dětské pacienty.

„Na dětské chirurgii ve FN Bulovka byla zrušena drtivá většina plánovaných výkonů. Služby jsou naplánované jen do 12. prosince a pak se neví, co dál,“ řekla za Sekci mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová.

Zachovat kvalitní péči bude podle přednostky pediatrické kliniky Lucie Gonsorčíková problém i ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

„Na pediatrické klinice jsme se ocitli ve velmi složité situaci,“ uvedla s tím, že hrozí, že jim kvalitní pediatři odejdou, pokud se nic nezmění.

Omezení se v Thomayerově nemocnici dotknou podle tamního lékaře Lukáše Kramáře operací, zrušeno jich bude až 90 procent, pokud nejsou vysloveně akutní. „Významně bude omezena ambulantní péče. Budeme schopni pokrýt jen péči neodkladnou, bez které by hrozila smrt pacienta,“ dodal.

Netýká se to ale jen velkých nemocnic. Třeba v nemocnici ve Vyškově hrozí omezení provozu porodnice, uvedli zástupci komory.

Kritická situace bude například i v příbramské nemocnici. „V době, kdy je v prosinci vyšší nemocnost dětí, problémy vzniknou. I akutní pediatrická péče může být s velkými průtahy,“ řekla lékařka Hana Donovalová.

Pokud podle ní nedojde k dohodě na vyšších patrech, tedy mezi ministerstvem, komorou a pojišťovnami, je podle ní i lednový provoz nejistý.

Další čekání na operace kloubů

Odkládají se ve většině nemocnic neakutní ortopedické operace. Týká se to třeba Fakultní nemocnice v Hradci Králové nebo Fakultní nemocnice v Motole.

„Plánovaná ortopedie zúží svůj provoz na dva sály ze čtyř,“ řekl za motolské lékařské odbory lékař Pavel Kubíček.

V nemocnici se sníží mimo jiné i počet sloužících traumatologů. „V některých nočních službách nebude přítomen atestovaný traumatolog,“ dodal Kubíček. Vše bude směřováno na udržení urgentu, kde budou vypomáhat i lékaři z jiných oborů.

V nemocnici ve Svitavách musí od 1. prosince uzavřít chirurgické, urologické a ORL oddělení. Pacienti tak budou muset jet do jiných nemocnic. Všechny plánované operace se zrušili na prosinec v nemocnici v Ústí nad Orlicí.

Podobně se odkládají chirurgické operace na řadě míst.

Původně vypovědělo přesčasy od prosince 6100 lékařů, kteří je sloužili. Někteří se je rozhodli stáhnout. Podle komory pod nepřímým nátlakem vedení.

Odbory odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám