Hlavní obsah

Dohoda lékařů a ministerstva opět ztroskotala na platech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lékaři a odbory se ani ve středu nedohodli se zástupci ministerstva zdravotnictví na navýšení odměňování lékařů. Návrh ministerstva podle nich úplně ignoruje jiné než přímo řízené nemocnice. Na tom ztroskotal i příslib resortu na navázání lékařských platů a mezd na průměrnou mzdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Odbory o naplnění toho závazku z roku 2011 usilují. V této podobě s ním ale nesouhlasí. Hrozící protest tisíců lékařů tak pokračuje. Další jednání jsou v plánu na pondělí.

„V oblastech mimo odměňování máme shodu na dalším postupu,“ řekl vrchní ředitel legislativního odboru Radek Policar.

„Zástupci komory a odborů nadále trvají na navýšení platových tarifů, to se nám nezdá jako vhodná metoda. Znamená to, že navýšíte každému shodně,“ dodal.

Válek: Na platy jde v českých nemocnicích 60 procent příjmů, což je víc než na Západě

Domácí

Zatímco ministerstvo chtělo přidat jen těm lékařům, kteří mají nižší platy, tak aby nebyli tolik závislí na přesčasových odměnách, odbory chtějí, aby se přidalo všem plošně v tarifech a nebyl nikdo ochuzen.

„Tím bychom vykryli obrovské rozdíly v platech a mzdách, které mezi nemocnicemi jsou,“ řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková s odkazem na rozdíly v odměňování ve fakultních nemocnicích a třeba akciových společnostech, které zřizují nemocnice.

To by se týkalo příštího roku. Od ledna 2025 chce Válkův resort přijmout speciální zákon o odměňování zdravotníků, který naplní memorandum z roku 2011, v němž se tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dohodl s odbory na navázání platů zdravotníků na průměrnou mzdu.

Činit by měly 1,5- až 3násobek průměrné mzdy, aktuálně tedy 65 až 130 tisíc korun hrubého.

Válkovým slibům nevěří

S tím ale odbory nesouhlasí. Řada protestujících lékařů požaduje naplnění závazků z roku 2011, především pokud jde o odměňování. Při jejich naplnění by od prosincového protestu ustoupili. Slibům současného ministra Vlastimila Válka (TOP 09) ale nevěří.

Není to podle nich dostatečná garance, že ke změnám dojde. Byly by raději, kdyby se způsob odměňování zapracoval ještě narychlo do rozdělané novely zákoníku práce, kterou chtějí ministři zdravotnictví Válek a práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslat v nejbližších dnech do Sněmovny.

Slibovali to už minulý týden, ale zapracovávají ještě připomínky lékařů. Novela má především umožnit 24hodinovou práci v nemocnicích bez odpočinku a snížení možných dohodnutých přesčasů na 416 hodin za rok.

Na čem se naopak všichni účastníci středečního jednání shodli, je zavedení koordinátorů vzdělávání ve všech fakultní a dalších přímo řízených nemocnicích, kteří budou dohlížet na to, aby se lékaři mohli připravovat na atestaci a nikdo je za to neutiskoval.

Supervizi bude dělat ministerstvo i Institut pro vzdělávání zdravotníků. Konsensus je také na tom, že je potřeba přeorganizovat v nemocnicích práci tak, aby se omezily přesčasové služby lékařů.

Od protestů ale zatím neustupují. Další schůzka je v plánu na pondělí. Výpovědi z přesčasů dalo od prosince asi 6000 lékařů z přibližně 13 tisíc, kteří je podle lékařské komory slouží. Pro některé nemocnice by to znamenalo omezení neakutní péče.

Naštvaní jsou už i ambulantní specialisté. Zvažují protest

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám