Hlavní obsah

Lék pro diabetiky bude mít dva týdny výpadek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti užívající injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu musejí v následujících dvou týdnech počítat s jeho výpadkem. Lze jej nahradit jinými medikamenty. Oznámil to v pondělí náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, podle něhož se omezí předepisování tohoto léku na léčbu obezity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle Dvořáčka byl původně avizovaný výpadek dodávek v řádu měsíců. „V týdnu od 17. dubna už jsou nám slíbeny dodávky v takové míře, aby byli uspokojeni čeští pacienti,“ uvedl Dvořáček. Podle něj má většina pacientů doma zásobu na tři měsíce a není proto důvod obcházet lékárny a dělat si zásoby.

Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Podle vědeckého sekretáře České diabetologické společnosti Jana Šoupala lékaři umí situaci vyřešit náhradou jiným lékem, například ve formě tablet. „Pacienti nechť si zkontrolují zásoby a s dostatečným předstihem to řeší se svým lékařem,“ řekl Šoupal. Podle jeho odhadů jde o řádově tisíce pacientů.

Nedostatek léčiv v Česku může vyřešit Jižní Korea. Dodat by mohla statisíce balení léků

Domácí

Pacienti s diabetem budou mít přednost

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové spotřeba v poslední době narostla. „Je důvod se domnívat, že je předepisovaný i v jiných indikacích,“ řekla. Podle Dvořáčka proto ministerstvo dočasně po dobu nedostatku zakáže jeho předepisování pro léčbu jiných pacientů než diabetiků. Doporučení pro lékaře, kteří ho takto předepisují, připraví podle Šoupala i odborná společnost. Zároveň ministerstvo zakázalo vývoz léku.

Také podle AIFP je důvodem zvýšené celosvětové spotřeby předepisování léku mimo schválené indikace, takzvaně off-label. „Výpadek (…) byl způsoben výrazným globálním navýšením poptávky ze strany pacientů, která se očekává v průběhu celého roku 2023. Dostupnost přípravku ohrožuje zejména off-label využití léku například k regulaci tělesné hmotnosti,“ odpověděl Kolář.

Česko se v posledních měsících potýká s výpadky léků, které jsou podle lékařů i lékárníků horší než dříve. Důvody jsou podle dřívějších vyjádření ministerstva různé, od problémů s výrobou obalů přes problémy s výpadky výroby účinných látek nebo s globální dopravou nebo plánování výrobců na základě spotřeby v předchozích letech. Byla ale nižší kvůli epidemii covidu-19 a souvisejícím protiepidemickým opatřením. Nedostatek je zejména základních antibiotik nebo léků proti horečce, včetně dětských sirupů.

Podle Dvořáčka by měla na konci dubna nebo na začátku května dorazit velká dodávka antibiotických sirupů, která českou spotřebu nasytí až do obnovení dodávek od původního výrobce.

„Tu situaci s dětskými antibiotiky máme v zásadě za sebou,“ uvedl Dvořáček.

K lékové soběstačnosti je daleko. Dovoz z Číny nezlomí dotace ani lékárny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám