Hlavní obsah

Legalizace eutanazie: Ve vládní koalici kontroverzní téma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma legalizace eutanazie, které se v Česku řeší už několik let, se opět dostalo na přetřes, když jej nedávno otevřela senátorka hnutí ANO Věra Procházková. Vládní pětikoalice v přístupu k legalizaci jednotná není. Nakloněni jsou jí Piráti a nebrání se ani hnutí STAN. Zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) ji ale razantně omítají.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Na snímku vláda Petra Fialy (ODS).

Článek

Procházková v březnu k tématu uspořádala kulatý stůl v Senátu. „Jako lékařka se celý profesní život věnuji léčbě bolesti a z mnohaletých zkušeností vím, že paliativní léčba není dostačující nebo pacientům nevyhovuje. Chci lidem dát tu možnost. Samozřejmě možnost, která bude striktně legislativně vymezena,“ komentovala Procházková pro Novinky, proč téma eutanazie znovu otevřela.

„Navíc pro paliativní péči nejsou jasná pravidla. Společnost pro paliativní péči s žádným zákonem dosud nepřišla,“ zdůraznila.

Návrh zákona k legalizaci eutanazie předložila společně s Piráty už v roce 2020 jako poslankyně, tehdejší vláda jej ale nepodpořila. Téma chce však nynější senátorka otevřít znovu. „Určitě to načtu znovu, jakmile bude příznivá politická situace,“ uvedla.

Eutanázie svádí k jednoduchému řešení, říká lékař k případu mladé Nizozemky s depresemi

Domácí

Jistou podporu by našla u Pirátů, kteří by pro návrh zvedli ruku. „Pro Piráty je svoboda člověka jednou ze základních hodnot. A svoboda není jen o tom, svobodně žít, ale i svobodně zemřít a respektovat přání umírajícího,“ řekl Novinkám šéf strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Ten zároveň uznává, že v současné koalici jde o kontroverzní téma. „Za Piráty ale budeme po případném předložení paní senátorkou vyjednávat a pro návrh shánět podporu,“ potvrdil.

„Přáli bychom si, aby se Česká republika přidala k zemím, jako je Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Švýcarsko či Německo, a nenutila lidi umírat a často bolestivě trpět dle představ ostatních a přestala přehlížet svobodné přání pacientů, jichž se to týká,“ dodal Bartoš.

Anketa

Jste pro legalizaci eutanazie?
Ano
84,4 %
Ne
15,6 %
Celkem hlasovalo 10253 čtenářů.

Proti legalizaci eutanazie nejsou ani zástupci hnutí STAN. „Zároveň si ale uvědomujeme etický rozměr věci a záleží tedy na konkrétních parametrech návrhu legalizace eutanazie,“ upozornila mluvčí hnutí Sára Beránková.

„V případě legalizace bychom se spíše klonili k velmi úzkému vymezení. Klíčová je z našeho pohledu dostupnost kvalitní paliativní péče,“ dodala. „Za jasně definovaných podmínek by asistované odejití dobrovolně být umožněno mělo,“ řekl k tomu na jedné ze svých debat Bez cenzury i šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Spolu je proti

Jde však o další téma, které štěpí vládní koalici. Strany koalice Spolu jsou totiž proti.

„Asi nikdo nemůže čekat od lidoveckých poslanců, že budou pro legalizaci eutanazie. My jsme pro ochranu života od jeho početí až po jeho přirozený konec. Dlouhodobě říkáme, že jsme jednoznačně pro to, aby se hledaly způsoby, aby byl člověk před svým životním koncem řádně ošetřen, aby to pro něj bylo snesitelné a bez bolesti,“ řekl důrazně poslanec KDU-ČSL a místopředseda výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně Tom Philipp.

Dlouhodobě eutanazii nepodporuje ani TOP 09. „S jejím využíváním jsou spojena mnohá rizika včetně možnosti zneužití. Zároveň ale klademe důraz na dostupnou kvalitní péči včetně hospicové a paliativní pro ty, kdo ji potřebují,“ komentovala to pro Novinky šéfka strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová s tím, že dostupnosti takové péče by se zákonodárci měli věnovat zejména.

Nakloněna eutanazii není ani šéfka výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně Zdeňka Němečková Crkvenjaš z ODS. Její postoj k eutanazii je prý „velmi zdrženlivý“.

„Z mého pohledu je riziko zneužití velmi vysoké. Jsem pro poskytnutí kvalitní paliativní péče vážně nemocným, ale ne pro otevření Pandořiny skříňky v podobě eutanazie,“ uvedla s tím, že téma v ODS ale zatím nebylo široce diskutováno.

Mladá a fyzicky zdravá Nizozemka jde na eutanazii. Kvůli depresím

Evropa

Podporu by návrh zřejmě nenašel ani u druhého opozičního hnutí SPD. „Když vidím, jakým způsobem se v zahraničí posunuly hranice eutanazie, tak nejsem pro její legalizaci. Vše se dá zneužít a toho se obávám nejvíce. Život má tu nejvyšší hodnotu a boj o něj stojí za to do poslední chvíle. Medicína je na tak vysoké úrovni, že pacientovi je možné podat takovou medikaci, aby netrpěl,“ popsala Novinkám místopředsedkyně zdravotního výboru za SPD Karla Maříková.

Eutanazie kvůli depresím

Případů ze zahraničí, kdy lidé podstoupili eutanazii, je mnoho. Nedávno se například mluvilo o fyzicky zdravé osmadvacetileté Nizozemce, která má eutanazii podstoupit začátkem května. Trpí totiž těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti a lékaři jí oznámili, že nemá žádnou naději na zlepšení svého stavu. Někteří odborníci se nad tím pozastavovali.

V současné době si v Česku mohou pacienti předem určit, za jakých okolností si přejí být léčeni a kdy by už naopak měli být odpojeni od přístrojů. Na takovém pravidle pracoval v roce 2011 jako šéf zdravotního výboru za ODS všeobecný praktický lékař Boris Šťastný.

Ten má na podzim kandidovat do Senátu za hnutí ANO. S eutanazií ale také nesouhlasí. „Jako lékař pečující převážně o seniory a dlouhodobě nemocné vím, že existuje řada cest, jak v rámci paliativní péče zajistit důstojné a bezbolestné dožití. Lékaři by měli pacienty léčit a ne je zabíjet,“ řekl redakci.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM) z minulého roku v Česku podpora uzákonění eutanazie narůstá. Loni v červnu s ní souhlasilo 73 procent Čechů, což bylo nejvíce od roku 2007.

Bojím se žít v mrtvém těle. Poslední cesta postižené Francouzky k eutanazii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám