Hlavní obsah

Lázně Darkov se nákaze dokázaly ubránit

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S největšími obavami směřují pohledy Čechů na Karvinsko, do dolů OKD, aktuálně největšího ohniska šíření covidu-19 u nás. Díky výbornému zdravotnímu stavu horníků má ale jen pár lidí vážnější příznaky nemoci, většinou to bývají jejich příbuzní. Nikdo v nemocnici není. V nedalekých lázních se nakazila jediná pracovnice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lázně Darkov u Karviné

Článek

Lázně Darkov na nákazu šířící se v jejich blízkosti okamžitě reagovaly. Zaměstnance, kteří byli příbuzní s horníky, poslaly domů a jedinou nakaženou fyzioterapeutku bleskově odhalily.

Díky ochranným prostředkům, kterými jsou pracovníci zásobováni, nepřenesla ale tato žena nákazu ani na své klienty, ani na kolegy. „Naši zaměstnanci nosí respirátory, rukavice a brýle. Zajištění ochranných pomůcek nás stojí milion korun měsíčně. Ale tyto peníze se nám vrátily. Získali jsme za ně bezpečnost a zdraví pro naše kolegy a klienty. A kvůli tomu jedinému případu jsme si i vyzkoušeli krizový plán, kdy jsme se v momentě z lázní změnili na infekční oddělení a zase zpět,“ je hrdá na zvládnutou situaci generální ředitelka lázní Pavlína Filipi.

Strach zbytku země o osud Karvinska místní podle ní nesdílejí. „Karviňáci nejsou vůbec ochromeni strachem. Není tu cítit ani špatná nálada. Je jen znát, že jsou lidé opatrní. A to i přesto, že je v Karviné poměrně vysoký průměrný věk obyvatel,“ popsala redakci Práva situaci v okolí dolů OKD Filipi.

Onemocněli jen mladí

„Nákaza se totiž začala šířit mezi horníky, kteří, aby mohli fárat, musí chodit pravidelně na zdravotní prohlídky, a nebála bych se říct, že jsou v excelentní kondici. Na nákazu se u nich přišlo vlastně náhodou, protože si stěžovali jen na únavu. Projevy nemoci se odhalily až u jejich příbuzných,“ dodala Filipi. Nákaza se rozšířila na mladé lidi a děti. Mezi rizikové starší ročníky se téměř nedostala.

Koronavirus se na Darkově šířil už před měsícem

Koronavirus

Právě sousedství s ohniskem nákazy vedlo Lázně Darkov ke scénáři, na který byly od března připraveny. „Eliminovali jsme všechny zaměstnance, kteří mají v rodině pracovníky z OKD, a poslali je na nucenou dovolenou. Z těchto lidí následně testy ukázaly na čtyři až pět našich zaměstnanců, kteří se v rodině skutečně nakazili. My sami jsme vlastně řešili jediný případ, kdy jedna naše fyzioterapeutka nahlásila, že se necítí úplně v kondici. Hned jsme ji poslali domů a testy pak po pěti dnech nákazu potvrdily,“ popsala zkoušku, která krizový režim lázní prověřila, jeho ředitelka.

Zdraví klientů i zaměstnanců v Lázních Darkov tedy není ohrožené. Stejně dobře na tom ale není rozpočet lázní. „V polovině března nás stát zavřel. Na začátku dubna jsme dostali příkaz rezervovat 300 lůžek pro covidové pacienty. Mělo jít o lidi v karanténě z domovů seniorů a starší pacienty, o které se neměl kdo postarat. Pak se to změnilo v požadavek i na pacienty s lehkým průběhem nemoci, aby neblokovali infekční oddělení, celkem 485 míst. Při požadavcích na izolaci a rezervaci celých pater to znamenalo blokování skoro devadesáti procent naší kapacity, která činí 777 lůžek,“ popisuje Filipi.

Hasiči začali s rozsáhlou dezinfekcí Dolu Darkov

Domácí

K tomu je třeba připočíst obrovské náklady na školení personálu, nákup nového vybavení a ochranných pomůcek.

Žádný covidový pacient nedorazil

„Lázně nejsou infekční nemocnice. Museli jsme pořídit věci a zařízení, které jsme si ani nedokázali představit. A výsledek byl, že sem nepřijel ani jediný covidový pacient. Díky bohu to nebylo potřeba. Nicméně naše celkové ztráty se vyšplhaly na 50 milionů korun a dále porostou. O kompenzacích pro lázně se zatím jen hovoří. Vláda snad schválí ty čtyřtisícové vouchery pro lidi, co do lázní přijedou,“ doufá ředitelka.

„Potřebujeme uvolnit strach. Lázně jsou bezpečné. Ale jejich provozy jsou v průměru na třiceti čtyřiceti procentech kapacity. I méně. Apelujeme na lidi, aby podrželi i náš segment. Nemusí se bát přijet,“ žádá za všechny české lázně Filipi.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus na Darkově: Už 239 nakažených

Už 239 infikovaných zaměstnanců a jejich příbuzných evidují moravskoslezští hygienici v souvislosti s nákazou koronaviru na Dole Darkov. Z toho je 174...

Karvinsko chystá dezinfekci veřejných prostor

Města a obce na Karvinsku budou muset mnohem výrazněji dezinfikovat místa, kde se shromažďuje větší počet lidí. Informace o nařízení zveřejnila ve středu...

Výběr článků

Načítám