Hlavní obsah

Labe ve Špindlerově Mlýně klesá, stav ohrožení se drží na přehradě Labská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladina Labe ve Špindlerově Mlýně začala klesat. Z třetího stupně ohrožení voda opadla na druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Třetí stupeň – stav ohrožení stále platí na přehradě Labská, ale i tam se hladina vody snižuje. Druhý stupeň platí na Stěnavě v Meziměstí, řeka však podle vodohospodářů kulminuje. A srážky také ustávají. Uvedl to po 22:30 vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Foto: Karel Pešek, MAFRA , Profimedia.cz

Lidé sledují tok Labe. (Ilustrační foto)

Článek

"Další srážky už na radaru vidět nejsou. Přes nás přešly a jdou na Liberecko. Budou tam povodňové stupně, ale ne tak výrazné průtoky jako tady nahoře na Labi," řekl Petr.

Vodohospodáři očekávají, že Labe začne ještě stoupat na stanici Vestřev a dál na spodnějším toku Labe, ale ne tak výrazně. "Na Labské přehradě jsme otevřeli vodu, aby průtok šel přes přehradu Les Království, a tím se začne zvedat Labe až po Jaroměř a Hradec," dodal Petr.

Stále prší, čekáme, co nám přiteče z hor.
Hasič

Ve Špindlerově Mlýně se voda v Labi drží v korytě a škody nezpůsobila, řekl dispečer hasičů. "Zatím všechno naprosto v klidu. Jinak stále prší, čekáme, co nám přiteče z hor," dodal hasič před 22:00.

Vydatné deště způsobily druhý povodňový stupeň také na Stěnavě v Meziměstí. První stupeň, bdělost, je na téže řece v Otovicích.

"Po půlnoci a k ránu v důsledku slábnutí srážek začnou ve zmíněných profilech hladiny toků zvolna klesat," uvedli meteorologové v tiskové zprávě.

Boční přítoky Stěnavy v Meziměstí klesají. "Stěnavu sledujeme, s hasiči jsme v pohotovosti. Jsme připraveni odstranit případné naplaveniny. Řešíme včelí úly u řeky, aby je když tak nesmetla voda," řekl místostarosta Meziměstí Pavel Hečko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám