Hlavní obsah

Kvůli nemoci ochrnula. Zpátky na nohy jí pomohly i léčivé houby

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiceti lety trpěla Terézia Svátová agresivní chorobou kloubů - progresivní polyartritidou, lidově kloubním revma. Otekly jí končetiny, prakticky se nemohla hýbat. V léčbě jí nakonec pomohly také houby, hlíva ústřičná.

Terézii Svátové pomohly na nohy i houbyVideo: Novinky

 
Článek

„Ještě před třiceti lety jsem vůbec nechodila. Měla jsem dvě malé děti ve věku tři a čtyři roky. Otekly mi ruce, nohy, nemohla jsem zvednout skleničku vody, zamíchat dětem pití, natož vůbec ne ukrojit chleba. Žila jsem v zahraničí a lékaři mi nemohli stanovit diagnózu. Brala jsem antibiotika ve vysokých dávkách a až později na revmatologickém ústavu mi zjistili progresivní polyartritidu, což je autoimunitní onemocnění, které se do teď nedá vyléčit. Se štěstím se může jen pozastavit,“ vypráví Terézia Svátová.

Foto: Terézia Svátová

Terézii Svátové byla diagnostikována progresivní polyartritida.

„Revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění kloubů. V současné době tuto nemoc léčíme chemickými léky, které se nazývají antirevmatika a moderní je také biologická léčba. Tato choroba je prozatím velmi málo probádána, co se týče příčinnosti,” řekl Novinkám Bohumil Ždichynec, který je ošetřujícím lékařem Svátové již řadu let.

V zoufalé situaci našla Terézia kvůli svým dětem motivaci uzdravit se a začít zpátky chodit. „Tehdy jsem si řekla, že i když po čtyřech, tak svým dětem dám budoucnost. Začala jsem studovat knihy o přírodní medicíně, o alternativním léčení a o rostlinách v přírodě. Vynechala jsem ze stravy různé konzervační látky a převážně glutaman sodný. Od té doby se pak můj zdravotní stav začal zlepšovat a já jsem založila v roce 1990 založila firmu,“ pokračovala Svátová.

Foto: Terezia Company

Pěstování hlívy ústřičné

Když v roce 2004 její firma chtěla prodávat jako doplněk stravy hlívu ústřičnou v kapslích, málokdo znal její účinky. „Bylo velmi těžké něco nového prosadit. Neznali to ani v lékárnách, natož obyčejní lidé. Jezdili jsme stále na výstavy, veletrhy a vysvětlovali její účinky,“ pokračovala Svátová a dodala, že lidé se často ptali, zdali mají kapsli zasadit do hlíny a čekat až z ní vyroste houba, nebo jestli si to mají nasypat do krému a namazat se tím.

„Řekl bych, že všechno, co je ve prospěch pacienta a přináší mu úlevu, je dobré. Revmatoidní artritida má období rychlého vzplanutí a remise - a právě v období remise, kdy není nutné podávat chemické léky, tak přírodní přístup v podobě hlívy není na škodu,” dodal Ždichynec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám