Hlavní obsah

Kvůli chybám a podvodům přijde ČR až o 65 miliard z eurofondů

• Aktualizováno

Špatné čerpání evropských fondů může Českou republiku přijít až na 65 miliard korun. Informaci v pátek zveřejnil nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odvoláním na aktuální zprávu EU report 2014. Problémy ve čtvrtek přiznalo i ministerstvo pro místní rozvoj, které má čerpání v gesci. Úřad upozornil i na zjevné zneužívání dotací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

NKÚ poukázal na to, že na konci loňského roku byly proplaceny projekty celkem za 395 miliard korun, což představovalo jen zhruba polovinu (54 procent) připravených peněz. Na konci letošního prvního čtvrtletí to bylo 57 procent.

Kromě pomalého čerpání dotací NKÚ kritizuje také to, že Češi chybovali při výběru projektů. "Typickým příkladem je diskutovaná stavba zdvihacího mostu v Kolíně, který byl koncipován pro tak velké lodě, které kvůli splavnosti ani po Labi plout nemohou," poznamenal prezident NKÚ Miloslav Kala. V některých případech si podle něj třeba ředitelé škol pořizovali rekvalifikace na svářeče a členové pedagogického sboru třeba na maséry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příjmy poškozují korekce i pokuty

Peníze z evropských fondů však šly i na předražené projekty, například na marketingovou kampaň Ryba domácí za více než 150 miliónů korun, jejíž přínosy jsou více než sporné. Podle Kaly budou problémy i s projekty, které budou v budoucnu výrazně zatěžovat státní rozpočet. V tomto ohledu zmínil výstavbu vědeckých center, jejichž financování provozu bude podle Kaly velmi nákladné. Problémem je i korupční prostředí, uvedl šéf NKÚ.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident NKÚ Miloslav Kala

Právě kvůli těmto chybám uplatnila Evropská komise v roce 2012 vůči Česku pokuty 125 miliónů eur (3,43 miliardy korun). "Zároveň Česká republika do konce roku 2012 z vlastní iniciativy oznámila korekce za dalších 228 miliónů eur (6,26 miliardy korun). Všechny tyto prostředky tak půjdou na vrub státního rozpočtu, místo aby byly uhrazeny z evropských fondů," upozornil prezident NKÚ Kala.

Údaje za roky 2013 a 2014 zatím nejsou oficiálně k dispozici, ale například v červnu letošního roku byla v rámci operačního programu Podnikání a inovace vyměřena další pokuta ve výši 1,8 miliardy korun.

Pro další léta  je k dispozici 600 miliard

V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 700 miliard korun. Z hlediska jejich čerpání je však Česko nejhorší z celé unie. Loni nedočerpalo až deset miliard korun, zbytek celé EU nevyčerpal pouze šest miliard korun.

Letos podle odhadů hrozí nedočerpání 24 miliard korun a dalších 26 miliard korun bude v ohrožení příští rok. V nadcházejícím programovém období má ČR k dispozici 22 miliard eur (594 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám