Hlavní obsah

Kvůli Babišově kampani vrátili dar Nadaci Agrofert. Sklidili pochvalu i výhrůžky, ale nelitují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenost k nezaplacení, tak zpětně hodnotí ředitel neziskové charitativní organizace Girasole Miroslav Prchal loňské rozhodnutí vrátit Nadaci Agrofert dotaci. Rozhodli se tak poté, co se činností „své“ nadace chlubil Andrej Babiš v prezidentské kampani. Kvůli kroku čelila neziskovka výhrůžkám, ale dostalo se jí také nebývalé podpory. Prchal uvedl, že by dnes postupoval stejně.

Foto: Girasole, Právo

Miroslav Prchal (druhý zleva) s částí týmu Girasole.

Článek

Vše začalo vloni v závěru ledna, kdy Andrej Babiš v prezidentské kampani pronesl v televizi slova: „Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů…“ Organizace Girasole poté vrátila na účet nadace prosincový dar tří set tisíc korun. Důvod? Odmítli, aby byli jakkoli využiti v politické kampani.

Ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis byla zpočátku ke kroku Girasole zdrženlivá, později se na Facebooku nadace objevilo razantnější hodnocení tohoto kroku s tím, že to byl ředitel Girasole, kdo nadaci zneužil pro svou prezentaci. A komentář doplnila i výzva, aby neziskovka zvážila i vrácení dotace z roku 2018, celkem tedy 560 tisíc korun.

Girasole pro jistotu vrátila i pomoc z roku 2016, celkem tedy šlo o 657 tisíc korun ze tří darů.

Provozovatel hospice po výzvě Nadace Agrofert vrací raději všechny dary

Domácí

Na druhé straně spoustu lidí požadavek na vrácení dotace namíchl a rozhodli se Girasole podpořit. Několik tisíc dárců poslalo na transparentní účet zhruba 4,8 milionu korun.

„Bylo to pro nás obrovské překvapení. S ničím takovým jsme nepočítali ani jsme to nečekali. Byla to ohromná pomoc pro naši činnost. A pak to mělo ještě jeden efekt, lidé si začali všímat, co děláme, začali se zajímat o problematiku paliativní péče. Mnozí nás podporují opakovaně,“ řekl Prchal.

Paliativní péče, tedy péče zaměřená na co nejlepší komfort pacientů, u nichž už medicína nedovede odvrátit smrt, je jednou z hlavních činností Girasole.

S penězi, které jim dárci poslali v době kauzy vrácené dotace, se tu snaží zacházet efektivně. Část prostředků pomáhá službám, část využijí na zřízení centra péče.

Hospic, který vrátil nadaci Agrofert dar, už dostal od lidí mnohonásobně víc

Domácí

Kauza kolem vrácených darů ale řediteli přinesla i řadu nepříjemných zkušeností. „Dostal jsem předvolání na hospodářskou kriminálku, bylo na mě podáno trestní oznámení,“ zavzpomínal Prchal. Podle autora oznámení se dopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Byť si věřil, že se nijak neprovinil, necítil se nejlépe.

„Pomyšlení na to, že se může jednat o kroky právní kanceláře ve službách nejmenovaného holdingu, nebylo zrovna příjemné,“ řekl. Nakonec se ukázalo, že podnět podal osamělý „samozvaný spravedlivý“. Policie věc odložila, ve vrácení dotace nenašla protiprávní jednání.

Řediteli prý také začaly chodit hrozby, že se mu něco stane. „Nebylo to příjemné, byly celkem konkrétní, autor musel vědět, s čím jezdím, zůstalo ale jen u hrozeb,“ řekl.

Své schytaly i zdravotní sestry, které si třeba v restauraci vyslechly nadávky, když logo na oblečení prozradilo, kam patří. Podstatně víc prý ale bylo lidí, kteří se netajili sympatiemi, nezřídka navíc spojenými s příspěvky na provoz sdružení.

„Jezdily sem celé rodiny.“ V Pavlově Černoučku si po vlně nechtěné popularity užívají klidu

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám