Hlavní obsah

„Jezdily sem celé rodiny.“ V Pavlově Černoučku si po vlně nechtěné popularity užívají klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černouček na Litoměřicku patřil před rokem k nejznámějším českým vsím. Proslavil jej tehdejší kandidát na prezidenta Petr Pavel, který v obci vlastní rodinný dům a ještě do nedávna v něm – už jako hlava státu – bydlel s manželkou Evou. Obec se kvůli tomu na čas stala turistickou atrakcí.

ČernoučekVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Do obce na úpatí památné hory Říp mířily hlavně během víkendů stovky lidí z blízkého i dalekého okolí. Návštěvníci se chtěli na vlastní oči podívat, kde a jak jejich oblíbenec žije. Pro místní často nevítaná popularita odezněla až několik měsíců po prezidentské volbě.

„Jsme rádi, že je v obci zase klid. Bylo to bláznivé období, hlavně kolem samotných voleb. Po nich tady propukla autoturistika, kdy do obce jezdily celé rodiny. Často tady byli k vidění i baťůžkáři či cyklisti,“ řekla Novinkám starostka Černoučku Lucie Kavánová (nez.).

Dodala, že si oddechli hlavně místní obyvatelé. „Někteří ten zájem nenesli moc dobře,“ připustila.

Černouček se stal turistickým cílem

Tipy na výlety
Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Rodinný dům prezidentského páru

Turisté se první týdny po volbách zvědavě procházeli po obci a dokola se místních vyptávali, kde Pavlovi bydlí a jaký je pan prezident soused. To je už minulostí. V sobotu odpoledne byla obec se zhruba třemi stovkami obyvatel téměř vylidněná. Redaktor Novinek potkal v ulicích jen pár lidí, sdílní většinou moc nebyli.

„Byla to otrava. Jsme rádi, že to máme za sebou,“ odpovídali členové rodiny na procházce na otázku, jak s odstupem času vzpomínají na dění v obci po prezidentských volbách.

„Máme zase klid, je to paráda,“ reagoval na stejný dotaz jeden ze sousedů prezidentského páru.

Prezident Pavel se přestěhoval

Domácí

Málomluvných starousedlíků se zastal Zdeněk Karhan. „Nedivte se, nebyli jsme na takový zájem zvyklí. Lidé jsou rádi, že je klid a nechtějí se k tomu vracet. A jak se nám tady teď žije? Zase normálně, jako na vesnici. Dalo by se říct, že vesnička odpočívá,“ řekl Novinkám.

Během přívalu turistů zvažovala starostka, že by nechala zhotovit pohlednici nebo odznáček s motivem obce, aby si dorazivší zvědavci mohli odnést něco na památku.

„Pořídili jsme jen turistickou mapu, víc neplánujeme. Hlavní boom už opadl, takže už to není tolik potřebné,“ poznamenala s tím, že radnice musí investovat hlavně do oprav obecních budov.

Zase při volbách

První kolo prezidentských voleb se konalo loni 13. a 14. ledna, druhé, v němž Petr Pavel porazil Andreje Babiše, pak 27. a 28. ledna. Velký zájem lidí o obec trval podle starostky zhruba do konce léta, kdy se ještě občas na návsi zastavili cyklisté nebo tudy projeli motorkáři.

„Nyní sem zavítá někdo cizí už jen minimálně, obejde si kostel a jede dál. Je to možná i proto, že pan prezident tady už nebydlí a jezdí sem jen výjimečně,“ připomněla starostka skutečnost, že se prezidentský pár přestěhoval na podzim do Lumbeho vily na pražských Hradčanech.

Také proto místní už nevídají prezidenta tak často jako dříve, třeba při procházce. Občas si také zašel do zdejší hospody na pivo, popovídat si se sousedy. „S paní Evou se také pravidelně zúčastňovali obecních akcí,“ připomněla Kavánová.

Jeho aktuální nepřítomnost v obci ale podle ní neznamená, že by mezi spoluobčany ztrácel podporu. „Myslím si, že ti, co ho volili, ho podporují nadále,“ poznamenala.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Dominantou obce je kostel svatého Bartoloměje

Starostka si uvědomuje, že současná pohoda v Černoučku je jen dočasná. Pozornost – když ne turistů, tak alespoň médií – si tu opět „užijí“ při každých dalších volbách.

„Pan prezident má tady trvalý pobyt, takže u nás bude volit. Tak si ten zájem zase připomeneme,“ usmála se starostka.

V Černoučku propukla radost, souseda zvolilo prezidentem 91 procent lidí

Domácí
Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Černouček se nachází na úpatí památné hory Říp

Reklama

Výběr článků

Načítám