Hlavní obsah

Kuchtová problémy ustála, Topolánek ji neodvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí oznámil, že neplánuje odvolání ministryně školství Dany Kuchtové (SZ). Ministerstvo školství přes víkend narychlo přepracovalo návrh evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a předalo ho k auditu. Právě kvůli potížím s tímto programem se pod Kuchtovou zatřáslo křeslo. Její odvolání v neděli nevyloučil vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík.

Článek

Problém s přípravou programů pro čerpání peněz z evropských fondů vznikl už za vlády sociální demokracie, řekl v pondělí předseda vlády.

Návrh evropského operačního programu byl ministerstvem školství přepracován podle připomínek rady vlády pro výzkum a vývoj. Ministerstvo ho předalo dopoledne k auditu firmě PricewaterhouseCoopers. Program dostane i ministerstvo financí.

V sobotu a v neděli na dokumentu pracovaly dvě desítky lidí včetně sekretáře rady Marka Blažka, řekla Kuchtová. "Hotovy jsou i materiály o spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a místního rozvoje, které po nás vyžaduje Brusel," doplnila.

Evropská komise by měla o spuštění programu v hodnotě 68 miliard korun rozhodnout do 12. října.

Radou navržené změny ministerstvo do dokumentu zapracovalo na pokyn premiéra Mirka Topolánka (ODS) po kritice materiálu.

Nová verze programu připomínky EK neřeší

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob řekl, že úřad zkontroluje tabulky čerpání a pak materiál pošle Bruselu. Současně auditorská firma prověří systém čerpání peněz.

Kuchtová v pondělí zopakovala, že výhrady se týkají pouze jedné části programu a jejich zapracování neřeší největší připomínku Evropské komise, která bude program schvalovat. Brusel podle ní hlavně chce, aby byl program více propojen s programem ministerstva průmyslu a obchodu.

Větší sepětí má podle dřívějších výroků Kuchtové zařídit spolupráce s agenturou CzechInvest. Její zapojení do implementace programu však kritizovala v minulých dnech lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Podle Kuchtové je na ni však agentura připravena lépe než ministerstvo.

Kuchtová se zastala Soukupa

Kuchtová problémy s programem přiznala minulý týden na jednání sněmovního školského výboru. Do Bruselu byl prý zaslán krátce po jejím příchodu na ministerstvo, Evropská komise ho ale v létě vrátila se zdrcující kritikou, proto se nyní předělává. Obavy ze zdržení čerpání peněz projevili také rektoři vysokých škol.

Zastala se také svého náměstka Jaromíra Soukupa, kterého volá k odpovědnosti šéf zelených Martin Bursík. Ten také nevyloučil, že by ministryně mohla rezignovat. To ale Kuchtová odmítla.

Ministryně tvrdí, že Soukup dostal do kompetence skupinu strukturálních fondů teprve začátkem září - tedy ani ne před čtrnácti dny.

"Za tu dobu jistě nemohl způsobit žádné zpoždění při přípravě podstatných dokumentů. Je zajímavé, že útoky na ministerstvo školství začaly vzápětí po tomto personálním rozhodnutí," poznamenala.

Reklama

Související články

Bursík nevyloučil rezignaci Kuchtové

Vicepremiér, ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík v neděli nevyloučil, že by ministryně školství Dana Kuchtová (rovněž SZ)...

Ministryně Kuchtová nehodlá rezignovat

Ministryně školství Dana Kuchtová v neděli večer Novinkám sdělila, že nerezignuje a nehodlá ani odvolat náměstka Soukupa. V pondělí chce předložit program...

Výběr článků

Načítám