Hlavní obsah

Premiér se zastal Kuchtové ve sporu o CzechInvest

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) podpořil ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ) ve sporu o tom, zda bude o části peněz ze vzdělávacích evropských fondů spolurozhodovat agentura CzechInvest. Minulý týden kvůli návrhu Kuchtovou napadla šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Žádala svolání koaliční schůzky chtěla také po Kuchtové, aby zvážila rezignaci.

Článek

Topolánek v pondělí novinářům řekl, že spor byl uměle vyvolaný. Jeho kořeny vidí v tom, že "někteří regionální politici si mysleli, že už mají pojištěné penězovody" z ministerstva školství. Spolupráci CzechInvestu na přerozdělování peněz má za logickou, protože se bude týkat inovací. "Mám daleko větší starost, zda budeme ty peníze schopni dobře alokovat, poznamenal.

S Kuchtovou o sporu předseda vlády hovořil v neděli dvě hodiny. V pondělí uvedl, že rozhodně neuvažuje o jejím odvolání.

O fondech bude dál rozhodovat ministerstvo školství

Stejně jako Kuchtová minulý týden, tak i Topolánek zdůraznil, že rozhodování o vzdělávacích operačních fondech zůstane ministerstvu školství. O zařazení programu Výzkum a vývoj pro inovace do společného rámce s ministerstvem průmyslu a obchodu, které je zřizovatelem CzechInvestu, požádal podle Kuchtové Brusel, aby tak byla vyjádřena spojitost vědy a praxe.

Agentura se má podle ministryně školství podílet i na administraci druhého programu - Vzdělávání pro konkurenceschopnost v objemu 59 miliard korun. Tento dokument nyní posuzuje Brusel.

Šojdrová v této souvislosti poukázala na fakt, že v tomto programu se o CzechInvestu vůbec nemluví. Pokud by měla agentura být kromě krajů a ministerské agentury CERA (Czech Education and Research Agency) dalším implementačním orgánem, musel by se program změnit a znovu poslat Evropské komisi.

Kuchtová, aby se tomu vyhnula, chce Evropské komisi vysvětlit, že od CzechInvestu bude v tomto případě ministerstvo pouze nakupovat služby. Pokud se jí to podaří, dokument se nebude muset měnit. V opačném případě se práce na programu zpozdí o šest týdnů, což ministryně nepokládá za nijak dramatické.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám