Hlavní obsah

KSČM hlasy Klausovi nevylučuje, ublížil si ale podpisem reformy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani sobotní zasedání Ústředního výboru KSČM nepřineslo jasný postoj této strany k prezidentské volbě v únoru 2008. Některé poslankyně KSČM obdivují Václava Klause, naopak u některých komunistických zákonodárců Klaus body ztratil podpisem reformy a podporou amerického radaru, byť za pomoci referenda.

Článek

"Uvidíme, jak uspějeme s našimi návrhy ve volbách prezidentských a jestli to posílí, nebo oslabí komunistickou stranu," řekl v projevu šéf KSČM Vojtěch Filip, který se už dříve nechal slyšet, že komunisté preferují nestranického kandidáta.

Podle místopředsedy Jiřího Dolejše Filipovo vyjádření neznamená, že by KSČM stavěla vlastního kandidáta už do 1. kola volby, v němž obě komory parlamentu hlasují odděleně. "Je nám jasné, že pokud bychom ho nasadili v prvním kole, ubíral by hlasy jinému protikandidátovi Václava Klause," řekl Právu Dolejš.

Vlastního kandidáta by komunisté do 1. kola postavili, pokud by se neujal pokus stran nalevo od ODS o prezidentskou koalici. KSČM by sice nepomýšlela na vítězství, chtěla by ale ukázat, že má z čeho vybírat.

Na ÚV zůstal podle Dolejše bez reakcí jeho příspěvek k volbě hlavy státu. "Říkal jsem, že pan prezident tím, že je pro radar a podepsal reformu veřejných financí, v podstatě neplní některé z těch věcí, které jsme formulovali jako kritérium pro vhodného kandidáta. Měli bychom se vyhnout situaci z roku 2003, kdy KSČM byla obviňována z toho, že prezident Klaus usedl na Hradčany," řekl Právu Dolejš. Dodal, že komunisté se na ničem neusnášeli.

"Klaus má navrch"

Klaus, který se vyslovil pro referendum o radaru, má zřejmě nejvíce šancí u poslankyň KSČM. Svým postojem si naklonil např. Miloslavu Vostrou, a to zřejmě více než jeho možný vyzyvatel exministr Jiří Dienstbier. Ten přitom možnost smlouvy s USA o radaru odmítá úplně. "Myslím si, že by prezident měl zastupovat většinu občanů. V této chvíli má určitě navrch mezi těma dvěma Václav Klaus," reagovala Vostrá pro TV Prima.

Její kolegyně Zuzka Bebarová-Rujbrová na Primě přiznala, že Klause volila už v roce 2003, poslankyně Soňa Marková to komentovat nechtěla. Filip televizi řekl, že "nejvíc bude záležet na vystoupení Václava Klause před poslanci a senátory".

Ochotu popovídat si s Klausem na poslaneckém klubu KSČM Právu avizovalo už více komunistických zákonodárců. Poslankyně Marta Bayerová by si to pokládala za čest, protože Klaus je podle ní "na rozdíl od jiných chlapů v politice je chytrý", uvedla pro Právo už v létě.

Pokud by Klause v 1. kole volilo všech 81 poslanců ODS (v Senátu to má téměř jisté, neboť ODS má nadpoloviční většinu 41 hlasů) a někteří lidovci, jako např. Miroslav Kalousek, mohlo by mu ke zvolení 101 hlasy chybět už jen několik hlasů.

Ve 2. kole by to mohl mít Klaus ještě snazší, protože kvórum potřebné ke zvolení se odvozuje od počtu přítomných. Ve 3. kole volby, kdy se sčítají hlasy poslanců a senátorů, vyhraje kandidát, který při plném obsazení obou komor získá nejméně 141 z 281 hlasů. Lidovci mají celkem 24 zákonodárců, komunisté 29. A to by mohlo rozhodnout v Klausův prospěch.

Reklama

Související články

Klaus podepsal reformu veřejných financí

Prezident Václav Klaus podepsal reformu veřejných financí, oznámil to v pátek tiskový odbor Hradu. Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který v srpnu...

Havel je šokován, že Klaus nemá soupeře

Bývalý prezident Václav Havel je "šokován" tím, že mezi kandidáty, kteří se v únoru hodlají utkat o nejvyšší ústavní funkci, figuruje zatím jediné jméno -...

Výběr článků

Načítám