Hlavní obsah

Krejčíř u Ústavního soudu neuspěl, nový proces nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podnikatel Radovan Krejčíř, který si odpykává trest v Jihoafrické republice, neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se žádostí o opakování procesu. Krejčíř se prostřednictvím advokáta domáhal zrušení odsuzujících rozsudků, které proti němu byly vedeny jako proti uprchlému s tím, že není uprchlý, neboť je známo místo jeho pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Radovan Krejčíř na archivním snímku.

Článek

„Stěžovatel k návrhu zaslal mj. vlastnoručně podepsané prohlášení o tom, že se necítí být osobou uprchlou, jelikož se nachází ve výkonu trestu ve věznici v Jihoafrické republice. Uvedl i další skutečnosti, ze kterých dovozuje, že není uprchlým,“ popsal ÚS a připomněl, že obecné soudy jeho návrhu nevyhověly, neboť nelze v blízké době očekávat Krejčířův návrat do ČR.

ÚS Krejčířovi připomněl, že zásadní v tomto případě je skutečnost, že „důvodem jeho pobytu v cizině je záměr vyhnout se trestnímu stíhání před soudem domovského státu“.

„Tyto okolnosti trvají, a proto trvá i status stěžovatele jako uprchlého,“ konstatoval ÚS.

Senát ÚS se zpravodajem Janem Winterem tak stížnost podnikatele odmítl jako zjevně neopodstatněnou a k napadenému k rozhodnutí Městského soudu v Praze dodal, že mu „nemá co vytknout“.

Krejčíř byl v JAR v roce 2013 odsouzen za pokus o vraždu a obchod s drogami k 35 letům vězení.

Soud zamítl žádost Radovana Krejčíře o nový proces v Česku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám