Hlavní obsah

Biotop v pražské Lhotce byl uzavřen kvůli výskytu vyrážky po koupání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupaliště v pražské Lhotce bylo v úterý uzavřeno kvůli zvýšenému výskytu kožních problémů po koupání. Pražská hygienická stanice oznámila na svém webu, že u plavců se zřejmě objevila cerkáriová dermatitida.

Foto: Profimedia.cz

Biotop Lhotka

Článek

Toto onemocnění je způsobeno parazity – larvami motolic, které se zavrtávají do kůže. Podle hygieniků cerkáriová dermatitida způsobuje svědivou vyrážku, jež po použití protialergických léčiv po několika dnech ustupuje.

„Hygienická stanice hlavního města Prahy po proběhlém víkendu zaznamenala zvýšený počet hlášení zdravotních problémů spojených s koupáním na koupališti s přírodním čištěním vody Lhotka,“ sdělili hygienici.

„Do doby zjištění původu onemocnění provozovatel koupaliště pro koupání uzavřel,“ doplnili. Koupaliště na svém webu píše, že uzavřeno bude ode dneška do pátku 23. června „z technických důvodů“.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

Hygienici ještě příčiny kožních problémů u plavců prověřují, ale pravděpodobně jde o cerkáriovou dermatitidu. Projevuje se tvorbou skvrn a puchýřů a zarudnutím kůže.

„Je doprovázena intenzivním svěděním, komplikace jsou vzácné. Léčba spočívá v užívání lokálních i celkových antihistaminik. Svědění trvá zhruba pět dní, poté ustupuje,“ uvedli hygienici.

Na webu hygieniků jsou k dispozici poslední výsledky plošných kontrol pražských přírodních koupališť z 29. května. Tehdy byla kvalita vody u většiny kontrolovaných koupališť na nejlepším stupni.

Při koupání v jineckém biotopu se topila pětiletá dívka, odvezl ji vrtulník

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám