Hlavní obsah

Koudelka před poslanci odmítl, že by BIS odposlouchávala ústavní činitele

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka před sněmovní komisí pro kontrolu BIS odmítl tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který hovořil o tom, že BIS by „neměla fízlovat ústavní činitele.” Podle usnesení komise rovněž neexistují indicie o tom, že by BIS používala operativní techniku v rozporu se zákonem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání informoval, že komise přijala usnesení, v němž konstatuje, že nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů.

Koudelka rovněž potvrdil, že na něj premiér Andrej Babiš (ANO) nevyvíjel žádný tlak, aby použití operativní techniky zastavil. Potvrdil tak Babišova slova, který popřel tvrzení Zemana, že mu předseda vlády řekl, že odposlechy zastavil.

Prezident rovněž přiznal, že pokud telefonuje, půjčuje si telefon od svých spolupracovníků, protože vlastní nemá.

Nesmysl. Nic o zastavení odposlechů jsem Zemanovi neříkal, odmítá Babiš

Domácí

Zeman své teorie rozvíjel v neděli v rozhovoru pro Blesk. „Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,” řekl Zeman.

Dále prohlásil, že on sám nevlastní telefon, tudíž v případě potřeby telefonuje i například z mobilu svého poradce Martina Nejedlého.

Zeman nicméně tvrdí, že BIS „by se neměla zabývat některými odposlechy, protože jí to nepřísluší”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (vlevo) a poradce prezidenta Martin Nejedlý

Informaci, že BIS Nejedlého sledovala, zveřejnil minulý týden server Neovlivní s tím, že prezidentův poradce se dostal mezi monitorované osoby kvůli svým ruským kontaktům a také obchodním aktivitám.

Prezident Koudelku dlouhodobě kritizuje a usiluje o jeho odchod z čela kontrarozvědky. Své informace o činnosti kontrarozvědky čerpá „z útrob BIS”.

BIS odposlouchávala lidi z mého okolí, tvrdí Zeman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám