Hlavní obsah

Kott připustil podporu vládě

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezařazený poslanec Petr Kott možná podrží koalici při hlasování o důvěře vládě, které chce prosadit ODS. Kott v úterý naznačil, že se k opozičním poslancům nepřidá. ODS vyzval Špidlův kabinet, aby sám požádal Sněmovnu o důvěru. Pak by vládě stačila většina přítomných poslanců.

Foto: Archiv spolku

TRUS - Trnovská umělecká společnost

Článek

V opačném případě hodlá ODS sama hlasování iniciovat. V tom případě by ale musela opozice získat 101 hlas. Občanští demokraté však ve dvousetčlenné Sněmovně mají spolu s komunisty jen 98 křesel. Kottův hlas by tedy potřebovali. "Záleželo by především na tom, jakou variantu nabídne opozice, jak dál. Nevylučuji, že nebudu hlasovat pro nedůvěru," řekl Kott na dotaz Práva.

Opozice by podle něj musela říct, jakou vládu si představuje, protože prosazení předčasných voleb Kott považuje za nereálné. Kotta loni ODS vyloučila ze strany kvůli opilosti. Včera zasedal poslanecký klub US-DEU. Stále není jasné, jaký postoj zvolí dva jeho členové, kteří však opustili stranu - Tomáš Vrbík a Marian Bielesz. "V tuto chvíli nejsem schopen na tuto otázku odpovědět," řekl Vrbík na dotaz, jak by se zachoval při hlasování o důvěře. Nicméně soudí: "Myslím, že po takovém volebním debaklu je poměrně logické, že by vláda měla zjistit, zda má podporu ve Sněmovně."

Tlustý připouští možnost předčasných voleb

Poslanec zopakoval, že podpoří pouze takové návrhy, jež bude považovat za slučitelné s programem, s kterým byl zvolen. Šéf poslanců Karel Kühnl jen konstatoval: "Klub US-DEU má deset poslanců." K výzvě ODS hlasovat o důvěře vládě uvedl: "Zatím nikdo nenavrhl žádnou nepodporu vládě, takže tato otázka se bude řešit, bude-li nastolena." Také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek je přesvědčen, že vláda má nadále 101 poslanců. "Každý může podlehnout pokušení, které může být motivováno různým způsobem... Jako předseda křesťanských demokratů mohu říct, že křesťanští demokraté budou dodržovat koaliční dohodu," řekl.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že o důvěře vládě by se mělo hlasovat ještě do parlamentních prázdnin, tedy na právě probíhající schůzi. Jako jednu z variant pro případ, že by vláda musela podat demisi, označil Tlustý přijetí ústavního zákona o zkrácení volebního období, které by vedlo k předčasným volbám. K tomu by však bylo potřeba ústavní většiny 120 poslanců a 49 senátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Občanská demokratická strana, vítěz voleb do Evropského parlamentu, na pondělním zasedání výkonné rady vyzvala vládu Vladimíra Špidly, aby ve Sněmovně požádala...

Mareš se vzdal vedení US-DEU

Víkendový propad vládních stran v eurovolbách má svou první politickou oběť. V pondělí oznámil svou rezignaci předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš, jehož...

Výběr článků

Načítám