Hlavní obsah

Kontrolovat bude číšník. Od listopadu do hospody jen s certifikátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválil další zpřísnění opatření. Nově budou muset provozovatelé restaurací či barů kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti. Mezi to se počítá potvrzení o testu, očkování či prodělání koronaviru.

Restaurace musí kontrolovat bezinfekčnostVideo: ČTK

 
Článek

„Nyní není kontrola v restauracích či barech. Myslíme, že je nutné, aby byla kontrola zavedena ze strany provozovatelů, a to od 1. listopadu,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kontroly nebudou muset nutně být u vchodu, stačí to podle Vojtěcha až poté, co se host usadí. Pokud certifikát nebude platný, restaurace podle Vojtěcha službu neposkytne. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí. „Vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření,” uvedl.

Podle ministra bude za to, že doklad zkontroloval, odpovědný restauratér. Host pak ponese odpovědnost, pokud doklad bude falešný.

TK po mimořádném jednání vlády 20.10.2021Video: ČTK

Václav Stárek z Hospodářské komory v České televizi upozornil, že personál sice může doklady kontrolovat, ne vždy ale může být schopen rozhodnout o jejich platnosti. Jako příklad uvedl hosty z ciziny, kteří mají jiný typ dokladů než Češi.

Podle něj to také může část hostů odradit, protože s kontrolou přichází navíc i zpoplatnění testů. Mnoha lidem se tak návštěva restaurace značně prodraží.

Platnost testů se zkrátí

Spolu s tím rozhodla vláda i o zkrácení doby platnosti testů. PCR testy budou nově platit 3 dny, antigenní pouze 24 hodin.

Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek

Koronavirus

„Od 1. listopadu nebudou hrazeny také preventivní testy,” doplnil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám