Hlavní obsah

Kongres USA dostane další dopis z ČR. Nechte Facebook, jak je, píše Foldyna a spol.

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Jaroslav Foldyna společně s bývalým ministrem kultury Antonínem Staňkem (oba ČSSD), třemi exposlanci SPD a poslankyní za ANO vytvořil dopis pro Kongres USA, který reaguje na předešlé psaní, jež americkým zákonodárcům už dříve poslali jiní čeští poslanci. Ti podle Foldyny nemluví za celou Českou republiku a snaží se narušit svobodu slova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

Článek

Foldyna se Staňkem a exposlanci SPD Lubomírem Volným, Marianem Bojkem, Ivanou Nevludovou a poslankyní ANO Andreou Brzobohatou reagují na dopis svých kolegů poslanců z minulého týdne. Pod ním jsou podepsaní poslanci z ANO, Pirátů, ODS, TOP 09, STAN, lidovců i ČSSD. Žádají americké kongresmany, aby začali aktivně komunikovat se společnostmi jako je Facebook, Google a Twitter a bojovali proti šíření lží a dezinformací.

„Úsilí o zavedení cenzury nelze považovat za nic jiného než za snahu o zavedení totality, tedy režimu, se kterým má naše země tragické zkušenosti. Komunisti tomu říkali cenzura, tito tomu říkají dezinformace. Vyjde to nastejno. Svoboda slova je jen jedna,” řekl Novinkám iniciátor dopisu Foldyna.

Chceme pravdu. Čeští poslanci vyzývají Kongres USA, ať zasáhne proti dezinformacím na webu

Domácí

Autoři prvního dopisu veřejně říkají, že nestojí o cenzuru. „Nechceme tím nikoho cenzurovat nebo blokovat svobodu slova, ale je potřeba, aby se tyto společnosti začaly chovat zodpovědně,” vyjádřil své obavy poslanec ANO Jaroslav Bžoch.

Petříček: Oslovení amerických kolegů je legitimní

Ministr zahraničí Tomáš Petříček aktivitu poslanců vítá. „Byl jsem v této věci v kontaktu s předsedou zahraničního výboru (Ondřej Veselý z ČSSD) i paní poslankyní Helenou Langšádlovou (TOP 09) a myslím, že je to z jejich strany legitimní. To, že někteří poslanci mají jiný názor, je možná otázka na poslance, jestli si nechtějí uspořádat diskuzi v Poslanecké sněmovně,” uvedl v reakci na dva poslanecké proudy Petříček.

Boj s dezinformacemi bude podle Petříčka důležitým tématem a je třeba se naučit ho řešit. „Pro mě je legitimní, že čeští poslanci oslovili své americké kolegy, aby tomuto tématu věnovali více pozornosti, protože působení některých sociálních platforem může jen vyvolávat obavy, které nejsou opodstatněné a mohou přispívat k šíření dezinformací nebo dokonce lží,” doplnil Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám