Hlavní obsah

Konec vracení přeplatků za léky? Chystá se změna systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doplatky za léky začnou hlídat lékárníci, což zpříjemní život pacientům. Po dosažení či překročení limitu nastaveného pojišťovnou už by lidé za léky nic dalšího neplatili a skončilo by pravidelné každoroční vracení přeplatků.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Lékárníci podle plánu ministerstva v systému uvidí, zda už pacient na doplatcích za léky hraniční částky dosáhl.

„Chtěl jsem jednoduchou věc a nakonec bude,“ řekl v rozhovoru pro Novinky a Právo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Proč mám platit pořád přeplatky a pojišťovna mi to vracet, když mám dnes elektronický recept, elektronické systémy? Přes ně dokážu sledovat, jak pacient za léky platil, kdy dosáhl limitu, a dál už platit nemusí,“ nastínil záměr Válek.

Zástupci České lékárnické komory to podporují, sami změnu navrhovali už loni v září.

„Existovalo by něco jako online systém výše započitatelných doplatků do limitu, a pokud by pacient, který je zrovna v lékárně, tohoto limitu dosáhl, započitatelné doplatky nad limit by už neplatil,“ přiblížil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. Detaily se podle něj ještě ladí.

Zdravotnictví v roce 2024: Volně prodejné léky mohou zdražit, lékaři vydělají víc

Domácí

Předpokládá se, že lékárník dostane v systému informaci podobně, jako dnes už může vědět přes Lékový záznam nebo občanský průkaz, které léky pacient bere a kolik si jich už vyzvedl. Změna by se týkala pouze částečně hrazených léků, které předepisuje lékař, jichž se týkají takzvané započitatelné doplatky. Dál lidé budou platit za léky, které pojišťovna nehradí anebo se do limitu nepočítají.

Konec poštovních poukázek

Pojišťovny vracejí každoročně desítky až stovky milionů korun, které lidé za léky přeplatí. Navzdory všudypřítomné digitalizaci si ale stále nechává významná část pojištěnců posílat peníze poštovní poukázkou, nikoliv na bankovní účet, což má řadu úskalí. Třeba když pacient změní adresu a pojišťovně to nenahlásí.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra například loni za třetí čtvrtletí poslala lidem 52 tisíc poukázek, rovnou na účet šla platba jen patnácti tisícům lidí.

Největší objem peněz vracejí pojišťovny seniorům, kteří mají roční limit doplatků nastaven nejníž. Lidé v invalidním důchodu nebo starší sedmdesáti let mohou ročně utratit na započitatelných doplatcích maximálně pět set korun, cokoliv navíc dostanou zpět.

U nezletilých a lidí od 65 do 70 let je ochranný limit tisíc korun, u ostatních pět tisíc korun ročně. Peníze pojišťovny vyplácí od dvou set korun.

Změnu ministerstvo zdravotnictví naplánovalo od roku 2025 a zřejmě ji zahrne do chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která doplatky za léky upravuje. O nastavení systému se podle lékárníků ještě debatuje. Na finální podobu zákona čekají i zdravotní pojišťovny. Některé z nich ale se záměrem počítají a na technické úpravy systému se již připravují.

„Už dnes děláme přípravy a konzultace na úrovni informačních a komunikačních technologií, abychom vše dokázali technicky vyřešit bez zbytečných prodlev,“ řekla Novinkám a Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Lidem stále chybí léky na závratě. Jezdí je nakupovat do Polska

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám