Hlavní obsah

Konec roku bude pro psy kvůli petardám utrpením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Psí terapeutka Iva Volková, která se v dočasném domově obecně prospěšné společnosti Rafael v Hamru na Českobudějovicku stará už několik let o zraněné, týrané i nemocné psy, očekává s obavami konec roku. Silvestrovské petardy už několikrát zhatily dlouhodobou péči. Vystrašení psi utrpěli psychická traumata, ze kterých se dlouho vzpamatovávají.

Foto: Rafael o.p.s, Novinky

Psi se zotavují v domečku Rafael, o. p. s, v Hamru na Českobudějovicku.

Článek

„Zatím to musím zaklepat, letos je to lepší než v předchozím roce o svátcích, ale ono to přijde,“ obává se Volková, která se každoročně snaží na lidi apelovat a žádá je, aby slavili bez dělobuchů a petard.

„V loňském roce se mi takto podařilo přemluvit jednoho z otců, který alespoň synům vysvětlil, že se dá nový rok vítat i bez zbytečného hluku. Tyto úspěchy jsou však spíše ojedinělé,“ zmínila terapeutka.

Loňský Silvestr byl pro řadu psů v domově u Hamru kvůli petardám v podstatě bojem o přežití. Hlučné oslavy poznamenaly například několikaměsíční práci při zotavování německé desetileté ovčačky Elišky. Po traumatickém zážitku znovu přestala chodit.

Týraný třínohý Ben měl infekci od potkanů. Opět důvěřuje lidem

Domácí

„Nyní tady mám například i psy, kteří byli v šedesátičlenné smečce u majitele, jestli se to tak vůbec dá nazvat, který mezi ně házel petardy. Mám opravdu obavu, co s nimi silvestrovská noc plná výbuchů může udělat,“ zmínila Volková.

V domově Rafael je v současné době dvanáct psů. Někteří jsou po operacích a řada z nich se zotavuje i z týrání. Stále trpí také nedůvěrou k lidem.

„Samozřejmě že to také nenecháváme náhodě, byla jsem u veterinářky pro nové zklidňující prostředky, tak abychom vše zvládli,“ doufá Volková.

Domov obecně prospěšné společnosti Rafael v Hamru se od svého založení v roce 2013 postaral už o stovky psů. Řadě z nich našel i nový domov. Iva Volková má bohaté zkušenosti s rehabilitacemi a využívá je i v péči o ochrnuté psy v domově.

Opuštění a týraní psi umístění v trojském útulku měli hezké Vánoce díky dárcům

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám