Hlavní obsah

Týraný třínohý Ben měl infekci od potkanů. Opět důvěřuje lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zrazené, týrané i nemocné psy se stará Iva Volková už několik let v dočasném domově Rafael v Hamru na Českobudějovicku. Často odtud přicházejí smutné zprávy o úmrtích, ale také ty pozitivní, když pejsci po léčení, které trvá i několik měsíců, najdou nové majitele nebo když dělají pokroky.

Foto: Rafael

Přestože má Ben pouze tři nohy, zvládne i procházky.

Článek

Jednou z hlavních potěšitelných zpráv loňského roku byla ta, že třínohý, bezocasý německý ovčák Ben začal po třech letech znovu chodit mezi lidi, tedy k návštěvám, které za pejsky přicházejí.

„Zázrak se stal u našeho Bena. Na to jsem čekala dlouhé tři roky. Beník o vánočních svátcích opustil svou ulitu a přijde i k návštěvám. A hlavně, přijde i do přední části naší Kouzelné chaloupky, tam se nikdy neodvážil. Lehne si u mě u stolu a nechá se drbat a mazlit,“ radovala se zakladatelka domova Volková.

Infekce od potkanů

Přestože není ještě vše úplně ideální, překonání nedůvěry k lidem je u týraných psů obrovským pokrokem.

„Stále má své dny, kdy nevyleze a štěká na neexistující ocas. Ale doufám, že pomalu a jistě vše překonáme,“ věří Volková.

Gang nelegálně obchodoval se štěňaty, neprodaná nechával strádat až k smrti

Krimi

Kdyby Ben a řada dalších psů v domově v Hamru mohli mluvit, vyprávěli by o lidské krutosti hodně dlouho. Bena zachránili před třemi roky z útulku v obci Pchery ve Středočeském kraji, který, jak říká Volková, byl v podstatě psím koncentrákem.

„Naštěstí už byl tento koncentrák zrušen. Psi tam jedli z misek společně s potkany. Když si Beník poté, co se dostal do útulku jako štěně, poranil přední nohu, dostal do ní od potkanů infekci, kterou neléčili, a nakonec mu museli nohu amputovat. Ben takto živořil šest let zavřený v kotci bez možnosti proběhnutí. K nám ho přivezli v zoufalém stavu. Měl i několikrát zlomený ocas a šílel bolestí, takže u nás následovala amputace také ocasu,“ popisuje Volková.

„Je jasné, že to i psychiku psů ohromně poznamená a musí se na ně opravdu trpělivě. Není jednoduché získat si zpět psí důvěru. Někdy to trvá roky,“ podotkla Volková.

Z počátku bývají někteří týraní psi natolik vystrašení, že útočí na své okolí. Tak jako v případě jednoletého křížence Matyáška, který přišel do dočasného domova v Hamru v polovině prosince. Ošetřovatelky si musely brát matraci před nohy a na ruce odchytové rukavice, aby je nepokousal.

„Po deseti dnech mi najednou z ničeho nic skočil do náručí. Začíná chápat, že všichni lidé nejsou zlí,“ děkovala za zázrak Volková.

Muž na Slovensku porcoval psy, hrozí mu až pět let vězení

Evropa

Vysvětlila, že Matyáška a dalších pět psů nechali majitelé v takzvaném domě hrůzy a odstěhovali se.

„Všichni byli prochladlí, hubení, hladoví, zablešení a špinaví, bez vody a jídla. Majitel mlátil svou ženu i všechny psy,“ dodala Volková.

Už 130 svěřenců

Týraní i nemocní psi zažívají v Hamru nejšťastnější období života. Zaměstnávají Volkovou i brigádnice v podstatě každý celý den a po celý rok. Ty s nimi jezdí na vyšetření, ošetřují jim rány a záněty, provádějí rehabilitaci, podávají léky a samozřejmě je berou na procházky. Mají i přátele, kteří chodí psy pravidelně venčit.

Domov v Hamru založila Volková před devíti lety a počet zubožených psů, o které se postarala, je 130.

Asi dvě třetiny svěřenců si osvojili po několikaměsíční péči a léčení noví majitelé. Staří a těžce nemocní psi pak zůstávají na dožití.

„Když přijde jejich čas, vyprovázím je ve svém náručí za duhový most. Už jsem jich vyprovodila 41. Umírají s pocitem, že nejsou všichni lidé zlí a měl je někdo rád,“ dodala Volková.

Maďarský pár měl auto plné neregistrovaných psů. U Brna ho dopadli celníci

Krimi

Rodina našla u cesty ztracené štěně. Vyklubal se z něj kojotovlk

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám