Hlavní obsah

Doklady po kapsách nahradí aplikace v mobilu

Právo, Adam Kahánek

Občanka, řidičák nebo třeba i průkaz pojištěnce by v budoucnu mohly být na jednom místě v telefonu. Zajistí to mobilní aplikace eDokladovka ze Státní tiskárny cenin (STC). Zavedení do praxe ale vázne kvůli chybějící legislativě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Novou eDokladovku tvoří dvě aplikace – jedna pro držitele elektronického dokladu a druhá pro jeho ověřovatele.

„Důležité je, že elektronický doklad, respektive občanka v mobilu, je digitální dvojče fyzického dokladu, který máte v peněžence. Výhodou je, že v případě ztráty mobilu digitální doklad zablokujete. Jakmile si pořídíte nový mobil, tak si aplikaci znovu nainstalujete a nemusíte nic řešit s úřady,“ řekl Právu obchodní ředitel STC Radek Muška.

„Dnes máte s fyzickou občankou, když ji ztratíte, spoustu starostí. Musíte na úřad, nahlásit ztrátu na policii a zažádat o novou. Od toho je tato aplikace,“ podotkl Muška.

Bankovní identita má mít jednotný standard

Finance

Opačnou, ověřovatelskou verzi aplikace bude mít například policista. Při silniční kontrole se mu jakožto orgánu státní moci po načtení speciálního QR kódu zobrazí plný dokument.

„QR kód je jen klíčem k přenesení dat, která se pak posílají přes technologii bluetooth,“ vysvětlil generální ředitel STC Tomáš Hebelka s tím, že aplikace funguje i v offline režimu.

„Pokud to bude třeba prodejce alkoholu nebo tabáku, tak si ověří jen věk nakupujícího. Přičemž o tom, jaká data ukážete, rozhodujete vy. Můžete souhlasit třeba jen s odesláním informace o věku, čímž je každá kontrola v souladu s ochranou osobních údajů GDPR vyřešena,“ doplnil Muška.

Propadl vám řidičák? Na úřad už nemusíte

Domácí

EU chce jít stejným směrem

Aplikace je připravena pro jakýkoliv doklad, tedy od občanky přes řidičák, cestovní pas až třeba po zbrojní průkaz. „Samozřejmě primárně budeme cílit na průkazy, které vyrábíme my, ale chceme to udělat i pro třetí strany, například pojišťovny, které vydávají nějaký průkaz,“ uvedl Muška.

Za největší výhodu eDokladovky považuje její bezkontaktnost. „V době covidu si nemusíte vyměňovat doklady. Je to v podstatě bezinfekční průkaz,“ dodal.

S návrhem na zabezpečení a šifrování dat už eDokladovka prošla kontrolou Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Co obnáší vyřízení nových dokladů

Finance

„Dali nám akceptaci toho, že využíváme správné šifrování podle standardů, které vyhlásili. Takže musí ještě vzniknout rozhraní, přes které si uživatel pod nějakou identitou stáhne doklady. Příkladem může být Portál občana,“ řekl Muška.

Zatímco technická připravenost a bezpečnost jsou vyřešeny, jinak je tomu v otázce legislativy pro využívání digitálních dokladů. Ta v českých zákonech chybí a dosud se na ministerstvech a mezi zákonodárci nenašla dostatečná podpora pro to, projekt prosadit.

Situaci by mohla změnit nová vláda po volbách či nařízení Evropské unie. Evropská komise tento měsíc představila koncept digitálních dokladů, který bude nutné právně zakotvit ve všech členských zemích sedmadvacítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám