Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky mají vzrůst o 35 korun, má být i více plátců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncesionářské poplatky vzrostou v případě České televize ze 135 na 160 korun a v případě Českého rozhlasu se zvýší z 45 na 55 korun. Rozšíří se i okruh poplatníků. Nově budou domácnosti platit i za další zařízení. Oznámil to ministr kultury Martin Baxa (ODS). I nadále se bude platit jeden poplatek za domácnost bez ohledu na to, kolik má připojených zařízení. Mezi ta by se kromě televize měl nově počítat i mobilní telefon či tablet.

Koncesionářské poplatky mají vzrůst o 35 korunVideo: psp.cz

 
Článek

„Diskuse byla dlouhá, ne vždy jednoduchá, ale shodli jsme se na řešení, jak zachovat kvalitu veřejnoprávního vysílání,“ uvedl Baxa.

„Myslím si, že navržená úprava je správná a důležitá,“ dodal ministr. S účinností zákona Baxa počítá od roku 2025.

Koncesionářské poplatky se naposledy měnily v roce 2008. Pro Českou televizi a Český rozhlas tvoří tři čtvrtiny, respektive 90 procent jejich příjmů.

Nový šéf České televize Souček: Připravené navýšení poplatků bude stačit

Domácí

Vládní koalice si „udržitelnost financování veřejnoprávních médií“ dala i do svého programového prohlášení a jde i o otázku, která se promítala do nedávné volby šéfa České televize, kterým se od října stane Jan Souček. Zvýšení poplatku o 15 korun žádal i šéf Českého rozhlasu René Zavoral.

Rozšíří se počet plátců

Ministerstvo kultury připravuje změny mediálních zákonů řadu měsíců. Novela zahrne do platby koncesionářských poplatků i majitele počítačů, tabletů a mobilních telefonů, na nichž je možné vysílání přehrávat.

Počet poplatníků se má zvýšit zhruba o 230 000. U firem bude nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců, podniky do pěti lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou od platby osvobozeny.

Za média veřejné služby se skrze koncesionářské poplatky platí i v některých dalších zemích EU. U nás nejde o nic nového. Za rozhlas se v tehdejším Československu platilo od roku 1953 (5 korun), za televizi od roku 1955 (15 korun).

Anketa

Je podle vás zvýšení koncesionářských poplatků namístě?
Ano
11,5 %
Ne, měly by zůstat stejné
4,7 %
Ne, měly by se snížit
1 %
Ne, měly by se zrušit
82,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31212 čtenářů.

Za televizi na mobilu se bude platit

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám