Hlavní obsah

Komunisté se připojí k pokusu ČSSD svrhnout vládu

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté mohou počítat s hlasy komunistů při svém pokusu o vyslovení nedůvěry vládě, který chystají na nejbližší týdny. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že vláda důvěru jeho strany nemá. Kritizoval ale ČSSD, že s komunisty o svém záměru nejednala.

Článek

"My jsme zatím nikdy nechyběli, protože tato vláda naši důvěru nemá,“ řekl Dolejš. Komunisté podle něj budou pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovat i přesto, že se plánu ČSSD dozvěděli z médií.

"Samozřejmě bychom byli radši, kdyby se s námi pan Paroubek dohodl,“ řekl Dolejš. Vztahy mezi ČSSD a KSČM jsou ochlazené po prezidentské volbě, v níž komunisté nepodpořili kandidáta Jana Švejnara, kterého sociální demokracie prosazovala.

Poslankyně Strany zelených a předsedkyně Republikové rady strany Olga Zubová v Otázkách řekla, že zelení přes všechny své výhrady k fungování koalice vládu podpoří. "Není důvod vyjadřovat této vládě nedůvěru,“ řekla Zubová a plán ČSSD označila za sněmovní folklór.

Připomněla, že přesto, že Republiková rada nedávno zhodnotila působení koalice nepříliš příznivě, zelení se nakonec rozhodli v kabinetu setrvat.

Nečas: Paroubek koalici nenahlodá

Místopředseda ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas odmítl, že by pokus o vyslovení nedůvěry vládě mohl ohrozit koaliční soudržnost. „Koalici může nahlodat jedině ztráta politické odvahy, nikoliv pan Paroubek,“ řekl Nečas s tím, že vláda musí mít odvahu činit nepopulární reformní kroky.

Ústřední výkonný výbor ČSSD na svém sobotním zasedání podpořil návrh předsednictva strany vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře. Strana vyjmenovala 12 důvodů, které ji k tomuto kroku vedou. Předseda strany Jiří Paroubek připustil, že pokus o svržení vlády nemusí skončit úspěchem, sociální demokraté na něm ale podle něj nemohou politicky prodělat.

Reklama

Související články

ČSSD začala plánovat svržení vlády

Předsednictvo sociální demokracie v pátek vyzvalo poslanecký klub strany, aby začal připravovat kroky k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka...

Výběr článků

Načítám