Hlavní obsah

Komunisté se napadají kvůli prodeji domu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř rozbuškou se v KSČM stal neuskutečněný prodej její pražské centrály v ulici Politických vězňů a zároveň i nákup nového sídla Rokytky v pražských Vysočanech, což mělo za následek i odvolání Václava Exnera z funkce místopředsedy strany za podepsání nevýhodných obchodních smluv. Kauza nabírá na obrátkách, kdy jde až do nebývalého osobního napadání.

Článek

 "Jde o přízemní intriky, které mají zakrýt tvůj osobní podíl na zjevný neúspěch KSČM v letošních volbách," vmetl v dopise šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi minulý týden jeho předchůdce Miroslav Grebeníček.

Ten vyčítá předsedovi, že na prosincovém zasedání ústředního výboru "zkreslil" v souvislosti s kauzou fakta, obvinil ho z "prohřešků někoho jiného" a z toho, že ho "poškodil" v očích členů strany a širší veřejnosti.

Připomenul také Filipovi, že když mu před více než rokem předával funkci, byla KSČM "politicky a ekonomicky silná" a že na rozdíl od něj "nevybíjel síly na soukromé kšefty", neboť dával přednost zájmu strany.

"Žádné soukromé kšefty nemám," reagoval včera na dotaz Práva Filip. Avšak nechtěl Grebeníčkův dopis více komentovat s odkazem, že mu zásadně odpovídá pouze na stranické půdě. Divil se však, že už několikátý dopis expředsedy se opět dostal do rukou novinářů.

Filip nedávno spolu s místopředsedou Čeňkem Milotou v souvislosti s neuskutečněnou transakcí uvedli, že zásadní chybou KSČM bylo, že byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí na koupi nového sídla Rokytky v Praze 9, aniž bylo zajištěno financování. I když bylo podle nich "signalizováno", že centrála měla být prodána za 432 miliónů Kč, tak cena byla pak bez souhlasu vedení snížena o 28 miliónů.

"Dalšími negativy této závazné nabídky bylo penále 40 miliónů Kč v případě, že by ÚV KSČM nechtěl budovu prodat," argumentovali funkcionáři.

Komunisté koupili budovu pro svou centrálu v roce 1990 od Českých drah za 52 miliónů korun a o vlastnictví pak vedli dlouholetý soudní spor, v němž uspěli. Grebeníček soudí, že tržní cena budovy se pohybuje od 400 do 670 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám