Hlavní obsah

V Iráku jsme legitimně, řekl Metnar po jednání s Babišem a komunisty

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf komunistů Vojtěch Filip a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dorazili v pátek ráno do Strakovy akademie. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) řešili stažení vojáků z mise NATO v Iráku. Metnar uvedl, že vláda zatím vojáky stahovat nebude, v zemi jsou legitimně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

KSČM, která menšinovou vládu ČSSD a ANO drží u moci, vojenské angažmá Čechů v zahraničí dlouhodobě kritizuje. V důsledku napětí mezi USA a Íránem chtějí stáhnout asi 40 českých vojáků, kteří působí v rámci mise NATO v Iráku.

Odvolávají se na usnesení iráckého parlamentu, který doporučil irácké vládě, aby rozhodla o stažení zahraničních vojáků.

„Pan premiér s panem ministrem obrany nás informovali o tom, že vláda Iráku zatím usnesení iráckého parlamentu nerealizovala, nerozhodla o tom, že by naši vojáci měli být staženi, jednají na úrovni vláda–vláda,“ řekl Filip po jednání.

Filip proto chce požádat místopředsedu iráckého parlamentu o vysvětlení usnesení, že pokud vojáci zůstanou v zemi, budou považováni za okupanty. „Nám jde o to, aby voják Armády ČR nebyl považován za okupanta, abychom nebyli považováni za cizí moc,“ uvedl Filip.

Metnar: Jsme tam legitimně

Metnar po jednání zdůraznil, že vojáci jsou v zemi legitimně. „Pan předseda Filip zmiňoval usnesení iráckého parlamentu, které doporučilo irácké vládě stažení spojeneckých vojsk. Je to doporučení, ale naši vojáci jsou tam na základě rozhodnutí a schválení irácké vlády. Zatím jsme tam naprosto legitimně, to bych chtěl zdůraznit. Pokud se irácká vláda rozhodne jinak, budeme to respektovat,“ řekl Metnar.

V Iráku je téměř 40 českých vojáků v misi NATO, působí hlavně jako instruktoři. Část z nich jsou vojenští policisté, kteří s kolegy z ostatních zemí cvičí irácké policisty. Další kontingent tvoří příslušníci liberecké protichemické jednotky, kteří učí Iráčany likvidovat nebezpečné chemické materiály.

V zemi fungovala také policejní mise, vzhledem k současnému napětí ale policie rozhodla o tom, že pět českých policistů cvičících irácké kolegy se vrátí domů.

Podle Metnara se vše v Iráku vrací k normálu. „Aktuálně vojáci plní úkoly, situace se postupně stabilizuje. Každý den vyhodnocujeme rizika, bezpečnost našich vojáků je to hlavní. Pokud by došlo k vyhrocení situace, jsme připraveni přijmout adekvátní opatření,“ dodal ministr.

Čeští policisté se vrátí z Iráku

Domácí

Výběr článků

Načítám