Hlavní obsah

Komunisté chtějí hlavu ministra zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunistické straně se nelíbí postoj české vlády v otázce války v Iráku. Jak uvádí ČTK, údajně záměrně rozkolísaná a podlézavá vyjádření vlády Vladimíra Špidly komunisty pobouřila a nahrála Američanům zařadit Česko na seznam spojenců. Ústřední výbor strany proto na svém sobotním zasedání požadoval hlavu ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Foto: Petr Hejna
Článek

Zatímco usnesení Ústředního výboru KSČM novinářům tlumočil šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář pro ČTK uvedl, že postoj a požadavek komunistů svědčí o dobrém směřování české zahraniční politiky. Komunisté považují současnou vojenskou operaci Irácká svoboda za agresi, jež porušuje mezinárodní právo a podkopává autoritu OSN, uvedl místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip.

ČR na americkém seznamu trnem v oku

Spojené státy zveřejnily seznam 45 zemí, které se přihlásily ke spojenectví s USA. Na seznamu byla i Česká republika, ačkoli vláda v té době s oficiálním postojem váhala. Ministr zahraničí však ve středu v rozhovoru pro BBC uvedl, že Česká republika je na straně koaličních vojsk, které na Irák zaútočí.

ČTĚTE POLEMIKU ----------------------------

ministr zahraničí Cyril Svoboda

--------------------------------------------------------

Právě "účast" ČR na zmíněném seznamu je komunistům nejvíce trnem v oku a podle Kováčika tím vláda přispěla k dalšímu prohloubení rozporů mezi evropskými státy. Kabinet je za to prý odpovědný jako celek, včetně premiéra Vladimíra Špidly. "Ale tu hlavní odpovědnost nese Cyril Svoboda a měl by nést důsledky bez ohledu na to, jaké jsou koaliční dohody uvnitř koaliční vlády," dodal.

Svůj výrok pro BBC musel ministr zahraničí Svoboda vysvětlovat prezidentovi republiky Václavu Klausovi. Premiér Vladimír Špidla se k Svobodovu výroku v bezprostřední reakci postavil nejednoznačně, když uvedl, že to byl nešťastný výrok a že si ho musí nejprve důkladně prostudovat.

Gross: Nezpochybňujme naše vlastní rozhodnutí

Po jeho prostudování ujistil ministra vnitra Stanislava Grosse, že v něm neshledal nic závadného. "Když jsem ve čtvrtek mluvil s předsedou vlády, řekl mi, že nechal předložit přesný přepis toho, co pan místopředseda Svoboda uvedl v BBC, a neměl z toho pocit, že by ministr zahraničí vybočil z mandátu, který dala vláda," uvedl v sobotním Právu Gross.

"Pokud se podíváte na stanoviska jiných evropských zemí, tak i jejich postoje jsou velmi podobné tomu českému. Není dobré, abychom si sami zpochybňovali naše vlastní rozhodnutí," řekl v rozhovoru Gross.

Reklama

Související články

Svoboda: jsme na straně koalice

"Dojde-li k operaci vojenské, jsme na straně koalice, protože je to koalice demokratických států," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám