Hlavní obsah

Komunismus vychází z bible, hájí se farář kandidující za KSČM

Novinky, val

Duchovní Československé církve husitské a bývalý policista Rostislav Kotrč, který se v Chlumci nad Cidlinou uchází o hlasy voličů jako dvojka na kandidátce KSČM, tvrdí, že myšlenky komunismu vycházejí z biblických principů. Představitelé církve nicméně nejsou z jeho kandidatury nadšeni.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Farář Církve československé husitské Rostislav Kotrč (vlevo) a poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

„Komunismus vychází z principu komunity, vytvoření vzájemně si pomáhajícího a rovnocenného společenství lidí a tak to je také v bibli. Proto tvůrci ideje komunismu byli Izraelité, kteří znali Starý zákon, a také v prvopočátku i zastánci komunismu byli Židé. Chtěli vytvořit komunitu rovnocenných lidí, kteří se budou dělit o to potřebné – to je princip přerozdělení,“ zdůvodnil svou kandidaturu na webových stránkách husitské církve v Chlumci nad Cidlinou.

„Dokonce i současný dalajlama se vyjádřil, že je zastáncem komunismu, protože vyjadřuje zřetelné sociální přístupy a jistoty. Myslím, že kdo prezentuje KSČM jen jako stranu spojenou s represí 50. let 20. století, je demagog a o historii i politice nic neví nebo vědět nechce,“ dodal.

Jako další důvod své kandidatury za KSČM uvedl, že strana nerozkrádá republiku a snaží se hájit zájmy občanů. S postojem a programem komunistů prý plně souhlasí, dokonce se staví proti církevním restitucím, které mají církvím a náboženským společnostem vrátit zabavený majetek či jim ho finančně vynahradit.

Kotrčovo jméno se do povědomí veřejnosti dostalo v pondělí, kdy do Chlumce zavítal na jeho pozvání poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. [celá zpráva]

Ten nedávno na půdě Sněmovny absolvoval spor o to, zda se mu na plénu smí nebo nesmí říkat komunistický fízl, za něhož jej označil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. [celá zpráva]

Církev: Kněz se má věnovat  duchovní službě

Pro Kotrčovu politickou angažovanost nicméně nemají pochopení jeho církevní nadřízení. Odmítli ji jak biskup Královéhradecké diecéze CČCH, pod kterou chlumecká farnost spadá, tak i patriarcha církve.

„V našich řádech sice nemáme nikterak ošetřeno, zda a jak se mají ti, kdo jsou ve služebním poměru naší církve, politicky angažovat, ale platí doporučení o zdrženlivosti a uvážlivosti. Je skutečností, že východiskem i duchovním nábojem naší církve je ‚svoboda svědomí‘. Občanskou angažovanost, svobodu a zodpovědnost vítáme, ovšem naše společenství by nemělo být rozdělováno pro politické názory jednotlivců,“ prohlásil biskup Pavel Pechanec z Královéhradecké diecéze.

„Vstup do politiky se může sice jevit jako lákavá nabídka, avšak duchovní se má ‚cele‘ věnovat své pastorační činnosti. Připomínám proto usnesení ústřední rady Církve československé husitské z roku 2010 i z letošního roku, která nedoporučuje svým duchovním politickou angažovanost,“ prohlásil patriarcha Československé církve husitské Tomáš Butta.

Podezření z vynášení informací od policie

Politická kandidatura ovšem není jediným tématem, kterým na sebe Kotrč upoutal pozornost. Loni se ještě jako protikorupční policista dostal do křížku s Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Ta ho obvinila z vynášení tajných informací z kauzy kolem vyšetřování Ředitelství silnic a dálnic kvůli údajné korupci v rámci dálničních odpočívadel.

Podle GIBS Kotrč prozrazoval informace o identitě utajovaných svědků. Podle zdroje Novinek, který je obeznámen s průběhem vyšetřování, se teprve nyní případ chýlí ke konci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám