Hlavní obsah

Komise z lidu by měla rozplétat vliv kmotrů na politiky, žádá iniciativa

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci příští týden předloží do Sněmovny návrh zákona, který by umožnil na základě změny jednacího řádu vytvořit parlamentní občanskou komisi, která by mohla nahlížet do materiálů BIS. Dosud smějí být členy takové komise pouze poslanci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh zákona připravila iniciativa Vraťte nám stát, která již prý sehnala podporu řady politiků. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedla Hana Marvanová, podle které by se Sněmovna měla zákonem zabývat příští měsíc.

Iniciativa volá po vzniku komise, která by se zabývala prorůstáním organizovaného zločinu do politiky. „Dnes totiž v parlamentní vyšetřovací komisi mohou být pouze poslanci, ale ti při vyšetřování těchto podezření mohou být pochopitelně ve střetu zájmů,“ vysvětlují zástupci iniciativy.

V komisi by usedly respektované osobnosti

Nejprve však musí dojít ke změně jednacího řádu Sněmovny. „V paragrafu 48 by se vypustila formulace, že členy parlamentní vyšetřovací komise mohou být jen poslanci,“ popsal návrh iniciativy její člen Pavel Troubil.

Dodal, že by takto mohli být do komise jmenováni například soudci, senátoři, rektoři a další osobnosti veřejného života, „u kterých by byla zřejmá jejich nezpochybnitelná morální integrita a profesionální zdatnost“. Členy by volili poslanci na návrhy veřejnosti.

"Taková komise s přítomností respektovaných osobností je jasným protikorupčním nástrojem," dodávají autoři návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám