Hlavní obsah

Kolony míří na Silvestra do Krkonoš

Příjezdové komunikace do Krkonoš plní kolony aut silvestrovských hostů. Parkoviště před horskými hotely se plní vozy hlavně s tuzemskými poznávacími značkami.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Do Špindlerova Mlýna dorazili mezi svátky především Češi

Článek

Pec pod Sněžkou, kde od letoška zčásti zachytí nápor aut parkovací dům, musela v úterý na příjezdové křižovatce zajistit regulaci dopravy.

„Horní parkoviště se plní od pondělí ubytovanými. Jednodenní návštěvníci, pokud přijedou brzy ráno, ještě nějaká místa seženou,“ informovala reportéra Práva dvojice mužů v reflexních bundách, jež odkláněla dopravu na parkoviště U Kapličky.

Slabé Vánoce

Nebývale slabé Vánoce, kdy téměř úplně vypadla zahraniční klientela, střídá v Krkonoších napohled slibný Silvestr. „Rozhodně to ale není taková sláva jako v době předkovidové, kdy byl Špindlerův Mlýn dlouho před posledním dnem roku zcela rezervovaný a byla k mání pouze jednotlivá místa, když někdo pobyt odřekl. Dnes jde o maximálně devadesátiprocentní obsazenost. Proti obvyklému přetlaku naprosto nevídaný fenomén,“ konstatoval Martin Jandura ze špindlerovského infocentra.

Hospody se do oslav Silvestra nehrnou

Ekonomika

„Covid naprosto změnil chování lidí, kteří rezervují a ruší pobyty doslova z hodiny na hodinu,“ doplnil majitel dvou horských penzionů Daniel Eliáš. „Tahle zima, a hlavně silvestr budou zvláštní. Přijedou pouze očkovaní, co se nebojí. Ignoranti, kteří kašlou na protiepidemická opatření, zůstanou doma,“ míní Eliáš, jemuž do penzionu ve Velké Úpě letos nedorazila početná německá klientela.

Svatý Vavřinec plný

„Jezdí každoročně posledních dvacet let oslavit u nás 31. prosince. Letos poprvé pauzírují. Napsali, že mají strach z nákazy. Naštěstí jsem stačil sehnat dvě rodiny z Ruska a zbytek jsem zaplnil Čechy,“ řekl Eliáš.“

Eliášův nejstarší pecký penzion a hospoda ze 17. století sousedí s hotelovým komplexem sv. Vavřince. Provozovatelům čtveřice několikapatrových apartmánových domů se podařilo všech devadesát luxusních apartmánů obsadit už začátkem tohoto týdne. Češi tvoří přes devadesát procent klientely.

Světové metropole ruší silvestrovské oslavy. Bojí se omikronu

Cestování

„Zbytek jsou Nizozemci, kteří ale žijí v Čechách, Němci a Poláci,“ přiblížil ředitel rekreačního areálu Martin Venglář. „Mnozí lidé se bojí a raději nejedou nikam. Dnes s konkurencí nesoupeříme o širokou klientelu, nýbrž o stále proměnný mnohem menší počet očkovaných,“ říká Venglář.

Nastoupili Češi

Zaplnit celý komplex sv. Vav­řince se podařilo díky novému stylu ubytovaní s možností naprostého soukromí a služeb, což rychle vešlo ve známost.

„Začali sem jezdit veřejně známí lidé a nyní patříme mezi pětku TOP hotelů Česka. Zrovna mi volal Tomáš Klus a Jiří Burian, známý jako Kapitán Demo, že tady rádi stráví bezpečného silvestra. Lidé z apartmánů, pokud nechtějí, nemusejí s nikým přijít do styku. Všechny zaměstnance, kteří přijdou do kontaktu s hosty, máme proočkované,“ popsal Venglář.

Služeb sv. Vavřince využila i mladá rodina s malým chlapcem. „Půldruhého roku jsme hlavně kvůli malému raději nikde nebyli a seděli doma. Upřímně, opravdu jsme báli a obavy stále přetrvávají. Teprve nyní jsme se odhodlali vyjet, když jsme našli optimální ubytování v Peci pod Sněžkou, kde máme veškeré soukromí, a ani Pec zatím není zaplněná tak, aby tady o sebe lidi klopýtali,“ libovali si Lukáš s Mirkou ze středočeského Benešova.

Podmínky slibují slušné svátky na horách

Domácí

Výpadek zahraničních hostů většinou plně nahradila česká klientela. „Opět nás zachránili našinci, za což nelze než poděkovat,“ konstatovala Soňa Cejnarová, spolumajitelka jednoho z největších špindlerovských hotelů Aquapark, už dnes zaplněného do posledního místa.

„Mnoho Čechů má našetřeno a pobyt v zimních horách, potažmo ve Špindlerově Mlýně, si může dovolit. Inflace zároveň nutí lidi utrácet,“ shodují se krkonošští hoteliéři.

Turisté jednodenní i ubytovaní na víc nocí doslova oblehli Malou Úpu, kde v úterý kolem poledne nebylo možné sehnat parkovací místo. Řidiči zoufale stáli před bránou rozlehlého obecního parkoviště, odkud naštěstí po zásahu obce z letošního jara zmizely obytné vozy. „Karavany by jinak zabíraly většinu parkovací plochy,“ konstatoval maloúpský starosta Karel Engliš (nezávislý).

Příhraniční Horní Malá Úpa se zcela zaplnila, přestože scházejí cizinci, především Poláci. „Je to znát hlavně na sjezdovce, kde lyžaři z Polska, jichž je vždy minimálně polovina, citelně scházejí,“ říká ředitel vlekařské společnosti SKIMU Martin Buček. „Pokud bychom v tom hledali pozitiva, lyžuje se bez front, naprosto plynule,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám