Hlavní obsah

Hospody se do oslav Silvestra nehrnou

Právo, cie, vtk, orh, ib, pem, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřeno jen do 22 hodin, žádný speciální program, někde dokonce zcela zavřená provozovna. Tak se velká část gastronomických podniků, které Právo oslovilo, staví k silvestrovským oslavám. Zájem hostů je často velmi malý, tvrdí jejich provozovatelé.

Foto: Profimedia.cz

Některé podniky na Silvestra vůbec neotevřou, jiné mají rezervací dost a program neruší. Ilustrační foto.

Článek

Podle vládních nařízení mohou navíc v té době sedět u stolu maximálně čtyři osoby, více jen těch, jež žijí ve společné domácnosti. Vstup je umožněn pouze lidem, kteří mají po druhé dávce očkování proti covidu nebo toto onemocnění v posledních 180 dnech prodělali a prokážou se QR kódem ověřeným aplikací čTečka, PCR test nestačí. Na jednom místě může být nejvíce 50 osob.

PŘEHLEDNĚ: Jak se v příštím roce změní daně

Ekonomika

Třeba pražský kulturní dům Bílá Hora, který chystal silvestrovský večer s country rockovou skupinou a raut, na webu ohlásil, že akci ruší právě kvůli aktuálním vládním nařízením. Lidé mohou do podniku přijít jen od 14 do 22 hodin.

Vyhlášená pražská restaurace U Fleků speciální program na závěr roku nechystá. Hudba tam bude vyhrávat jako každý den. Podle jednatele Františka Jordáka je už kapacita naplněná, takže nové žádosti o rezervaci odmítá. Otevřeno zůstane přes půlnoc, v opatřeních kvůli covidu Jordák problém nevidí.

Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat nic napůl. Je lepší mít zavřeno
provozovatel brněnské Šelepky Raed Kahwaji

Otevřeno v poslední den roku bude mít restaurace minipivo­varu Monopol v centru Teplic. „Zájem je tak malý, že se do kapacity čtyř lidí u stolu vejdeme,“ řekla Právu majitelka pivovaru Gabriela Schönbauerová. „Místa si doposud rezervovaly především malé skupiny,“ poznamenala. Kdyby přesto přišly početnější party, bude to personál řešit na místě, tak aby vyhověli nařízením. Kontrola bezinfekčnosti je podle ní už rutinní záležitostí.

Omezující nařízení nové vlády se jí ani trochu nezamlouvají. „Nedává moc smysl, že restaurace s kapacitou 50 míst bude narvaná hosty a jiná s kapacitou 200 míst, jakou máme tady, bude poloprázdná,“ kroutila hlavou podnikatelka, která vlivem vládních opatření přišla o podstatnou část prosincových tržeb. „Firmy ve velkém rušily předvánoční akce,“ posteskla si.

Bereme to jako normální všední den. Zábava bude výhradně na hostech
provozovatel restaurace Drápal v Olomouci

Legendární brněnská Šelepka, restaurace s vyhlášeným klubem, bude mít letos na Silvestra zavřeno. „Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat nic napůl. To prostě nemá smysl. Je lepší mít zavřeno a doufat, že v příštím roce už konečně začneme žít,“ řekl Právu provozovatel klubu Raed Kahwaji.

Jinde lidé rezervace neruší

Řada ostravských restaurací a zábavních podniků, které plánovaly silvestrovské programy, od svých záměrů kvůli novým opatřením ustoupila. Například provozovatelé Třebovického mlýna ještě před Vánoci na internetu inzerovali program ve stylu žhavé karibské noci, a to včetně písečné pláže a bohatého rautu.

Světové metropole ruší silvestrovské oslavy. Bojí se omikronu

Cestování

„Akce se nakonec kvůli aktuálním opatřením konat nebude,“ řekla Právu zástupkyně podniku, dále se o situaci ale nechtěla bavit.

Restaurace Drápal v Olomouci má na Silvestra obsazeno ze tří čtvrtin a otevřeno bude mít od 12 do 0:30 hod. Rezervace lidé neruší. „Nic se pro nás nemění. Bereme to jako normální všední den. To i s ohledem na to, že nemáme žádný program, hudbu. Zábava bude výhradně na hostech,“ řekl Právu provozovatel František Lorenc.

Kontroly hostů tam budou probíhat jako dosud. „Nemáme čTečky, takže každý bude muset personálu předložit příslušné potvrzení, ať už v papírové podobě, nebo v mobilu. Pokud bude v jedné skupině více lidí a nebudou z jedné domácnosti, posadíme je po čtyřech, jak je nařízeno, a stoly od sebe oddělíme, aby mezi nimi byla mezera,“ konstatoval Lorenc.

Podle vyjádření mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouc Markéty Koutné kontroly gastronomických podniků budou provádět hygienici ve spolupráci s republikovou policií.

Rakousko ruší silvestrovské večírky a zavírá restaurace ve 22 hodin

Koronavirus

Na nezájem hostů o poslední večer roku si nestěžují v restauraci La Bodeguita del Medio v centru Prahy. „Opatření všichni známe, certifikáty kontrolujeme, ať je normální den, nebo Silvestr, samozřejmě i čTečkou,“ reagovala na dotaz Práva servírka s tím, že na hosty čeká bohatý raut plný rozmanitých specialit. Že by někdo v souvislosti s opatřeními rezervace rušil, nezaznamenala.

Zhruba polovina míst byla včera rezervovaná na silvestrovský večer v restauraci Plzeňka v centru Plzně. „Dodržujeme, co je nutné a nařízené. Když přijdou lidi z jedné rodiny, mohou sedět u jednoho stolu ve větším počtu,“ řekl Právu Karel Míšek, manažer restaurace. Jak se to bude kontrolovat?  „Je to na osobní odpovědnosti každého hosta, občanky určitě prověřovat nebudeme,“ konstatoval. Stejná jako jakýkoliv jiný pátek bude zavírací doba – o půlnoci se tady končí. „Kde si pak lidé připijí, je už na nich,“ dodal Míšek.

Na silvestrovské speciální menu se chystají hosté například do českobudějovické restaurace hotelu Zvon na náměstí Přemysla Otakara II. „Zatím máme restauraci zamluvenou asi ze tří čtvrtin a na hosty už se opravdu těšíme. Doufám, že se u nás budou všichni cítit především příjemně a v klidu svátek oslavíme,“ přál si manažer restaurace Zdeněk Novotný.

Upozornil, že ve speciálním menu bude například i paštika z kančího žebra, vyhlášená gulášová polévka, grilované koleno, tatarák, vepřový řízek i další dobroty přímo z farmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám