Hlavní obsah

Kočí a Škárka: Nová platforma Peake je jen další Bártova hra

Právo, Oldřich Danda
Praha

Bývalí poslanci Věcí veřejných (VV) Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka považují dění ve straně za další hru neformálního lídra strany Víta Bárty. O tom, zda případnou vládu TOP 09, ODS a nové formace kolem Karolíny Peake budou podporovat, se rozhodnou, až se odkryje, co a kdo za novými událostmi stojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka ve Sněmovně.

Článek

"Nejsem si jistá, zda to není další mediální hra, která má zastřít to, že Vít Bárta, ačkoli předem tvrdil, že pokud bude odsouzen, odejde z vysoké politiky, tak neodešel a chce dokonce kandidovat na plzeňského hejtmana," řekla Právu Kočí.

Dodala, že až se dozví, že to není Bártův zastírací manévr, tak se rozhodne, zda vládu podpoří. Za nejlepší by ale považovala předčasné volby, i když by to znamenalo její konec ve Sněmovně. "Nejčestnějším řešením pro tuto zemi by byly předčasné volby, ve kterých bych už nekandidovala," podotkla Kočí.

Škárka: Vše jde podle plánu

Podle Škárky se ukáže, že otěže nadále pevně svírá Bárta, protože podobný scénář prý připravoval ještě v době, kdy Škárka byl ve straně. "Je to připravená hra na rozštěpení klubu Věcí veřejných, kdy se klub rozdělí na vládní a protivládní. Ti vládní budou držet ministry a výhody pro véčka a ti protivládní spojí kritiky, kteří byli naštvaní, že stále drží vládu," řekl Právu Škárka.

Vládu podpoří podle toho, kdo bude a jaký bude mít program. "Bude záležet, s jakou vizí vláda přijde," dodal poslanec, který je nepravomocně odsouzen na tři roky natvrdo za podvod při chystané diskreditaci Víta Bárty.

Více o odchodu Karolíny Peake z VV

O řízeném rozštěpení VV přitom Škárka psal na svém blogu již před týdnem. "Klíčoví lidé Karolína Peake a Pavel Dobeš zůstanou ve vládě a k nim se přidá dalších zhruba sedm poslanců, aby koalice měla stále většinu ve Sněmovně," napsal Škárka, který se přirovnal k obětem politických procesů z 50. let. [celá zpráva]

"Soudci tak v podstatě vzkázali lidem: Nenahlašujte úplatky, jinak dostanete tři roky natvrdo. ... Já naopak lidem vzkazuji: Běžte do ulic a vyžeňte politickou mafii! Jinak tady budou platit praktiky padesátých let a naprostá zvůle pár vyvolených,“ napsal Škárka na svém blogu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám