Hlavní obsah

Schwarzenberg: Peake mi odchod z VV oznámila předem, je to odvážná žena

• Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, tin, jov

Koaliční politici vesměs pozitivně reagují na krok Karolíny Peake, která odchází z Věcí veřejných. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že o jejím rozhodnutí se dozvěděl asi 20 minut předtím, než Peake odchod oznámila. Sama mu volala. "Je to odvážná žena," řekl Právu. Problém s rozhodnutím Peake nemá ani premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Nečas nevidí důvod k odvolání Peake ani ministra dopravy Pavla Dobeše, který se rovněž rozhodl opustit VV. Rozhodnutí Peake ho prý „trochu překvapilo“, podle něj ale trojkoalice funguje dál a současnou situaci nepovažuje za začátek krize.

Na dotaz Práva, zda by si nyní hlasováním o důvěře neměl ověřit podporu poslanců ve Sněmovně, uvedl, že to je „zatím předčasné“.

Schwarzenberga informovala Peake předem

„Nepředpokládám, že zůstane osamocena, myslím, že s ní někteří půjdou, ale nevím kolik,“ dodal Schwarzenberg. Dodal, že o jejím záměru se dozvěděl 20 minut před tiskovou konferencí, na které svůj odchod Peake oznámila. „Neprobírali jsme to dopředu, ale jak se v takových případech sluší a patří, zavolala mi 20 minut před tiskovkou a oznámila to,“ poznamenal šéf TOP 09.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na rozhodnutí Karolíny Peake opustit Věci veřejné, uvedl, že její rozhodnutí je mu z lidského hlediska sympatické. Kalousek uvedl, že pokud se ve Sněmovně najde dost poslanců, kteří podporují program vlády, není důvod, aby kabinet nepokračoval. Podobně hovoří i další koaliční politici.

"Na mě to její vystoupení, které se jasně distancovalo od dosavadní politiky strany Věci veřejné, působilo velmi sympaticky. Já pokládám paní místopředsedkyni za statečnou ženu, ale jaké to bude mít politické dopady, zjistíme v následujících hodinách," řekl Právu Kalousek.

Dodal, že získal pocit, že Peake už nechtěla snášet chaotický styl VV. Jestli odchod Peake z VV znamená konec vlády, nechtěl Kalousek odhadovat. "Nevím, jak se k tomu postaví ostatní členové klubu strany VV. Pokud vláda ztratí většinu, měly by být co nejdříve předčasné volby," poznamenal Kalousek.

Jde o šíři podpory ve Sněmovně

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil přiznal, že je zprávou zaskočen. Vládní projekt podle něj nyní funguje a je otázkou, co může rozhodnutí Peake znamenat. Pospíšil uvedl, že pokud by se měl kabinet opírat o těsnou většinu poslanců, šlo by o "relativně rizikové" řešení.

"Znám Karolínu Peake jako slušného člověka a vítám, že se takto distancovala od praktik Víta Bárty. Věřím, že ví, co dělá," řekl Právu Petr Gazdík (TOP 09). Koalice teď podle něj musí analyzovat situaci a zjistit, jestli má tato vláda ještě ve Sněmovně většinu.

Navrátilová Peake podporuje, Jarolím to čekal

Místopředsedkyně Dagmar Navrátilová se za Peake záhy postavila. Prý ji podporuje delší čas a její rozhodnutí ji nepřekvapilo. Ocenila vicepremiérku za snahu "změnit politické klima v zemi".

"Projevila se jako odvážná politička, která se nebojí říci ne praktikám, které otravují atmosféru v ČR. Velmi ráda ji pomohu prosazovat náš program a sliby, které jsme dali voličům," řekla Právu.

Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím uvedl, že podobný krok od Peake již delší dobu očekával.

ČSSD opět zmiňuje předčasné volby

Věci veřejné se podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky definitivně rozpadly. "Odchod paní Peake z VV znamená definitivní rozpad této vládní strany," řekl Právu lídr sociální demokracie. Otázkou podle Sobotky nyní je, o které poslance VV se bude kabinet Petra Nečase (ODS) opírat a jak velká bude vládní většina. Šéf ČSSD soudí, že Peake svým krokem znovu otevřela dveře k předčasným volbám v červnu, které ČSSD prosazuje. "V každém případě to otevírá úvahu o možných předčasných volbách," řekl Sobotka.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že rozhodnutí Peake je "pokračováním agónie VV". Zaorálek zopakoval, že by mělo dojít na nové volby.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik se domnívá, že se Peake vydala správným směrem. "Konečně aspoň někdo prozřel. Myslím si, že je to krok správným směrem," komentoval vicepremiérčin postup. S ČSSD Kováčik souhlasí, že VV jsou nyní fakticky mrtvé. "VV ztrácejí naději, protože paní Peake byla pro ně nadějí," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám