Hlavní obsah

John: Odpadlíci využili mé nepřítomnosti a vyhlásili platformu funkcí

• Aktualizováno

Předseda Věcí veřejných Radek John se po několika hodinách vyjádřil k situaci ve straně, z níž odchází několik poslanců a dva ministři. Jdou za Karolínou Peake, která zakládá novou platformu. John řekl, že je šokován a nové uskupení označil za platformu funkcí a postů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

"Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platfomu funkcí a postů," sdělil John.

Situace mu prý připomíná pozici KDU-ČSL poté, co ji opustili funkcionáři a založili si novou stranu TOP 09.

Sarajevem John odkazuje na vžité označení, které se v roce 1997 zavedlo u ODS poté, co někteří její členové vyzvali tehdejšího předsedu Václava Klause k odstoupení, zatímco byl na summitu v Sarajevu. To postupně vedlo k pádu Klasovy vlády.

"U některých očividně zvítězily ambice a posty," řekl John. Dodal, že ho celá situace mrzí i proto, že "mnohé z odejitých považoval za své velmi blízké spolupracovníky a přátele".

On sám zůstává ve Věcech veřejných.

Potopte na vládě hazard, vyzval John ministry

Ve středu před jednáním kabinetu pak ministry nominované VV vyzval, aby "buď usilovali za zpřísnění zdanění hazardu či nedostatečný vládní návrh vetovali".

"Je třeba hájit dlouhodobý postoj VV k této otázce, a pokud stoupenci platformy slíbili naplňovat program VV, jak včera vyplývalo z jejich slov, mohou to dnes jednoznačně prokázat," vzkázal

Více o odchodu Karolíny Peake z VV

Navrátilová: Je to shoda okolností

Poslankyně Dagmar Navrátilová popřela, že by příčinou, proč Peake oznámila odchod ze strany v úterý, byla nepřítomnost Radka Johna.

Podle ní je to shoda okolností. "Přečetla jsem si to v médiích a teprve pak mi to došlo," řekla Navrátilová v České televizi.

Doplnila, že ona sama předsedu strany o svém kroku neinformovala.

Karolína Peake odchází z Věcí veřejnýchVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám