Hlavní obsah

Koaliční lídři budou řešit schůzku Blažka s Nejedlým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky vládní koalice se večer sejdou, aby projednaly schůzku ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Zástupci stran setkání z minulého týdne označili za nevhodné, „za hranicí vkusu“ či za nešťastné. Spolek Milion chvilek proti Blažkovi chystá na odpoledne také happening.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Kauza kolem setkání ministra Blažka s Nejedlým hýbe poslední dny politickou scénou. Pánové totiž spolu podle Seznam Zpráv strávili minulý týden ve středu pět hodin v pražské restauraci. Nejedlý tam měl mít rodinnou oslavu, podle Blažka šlo o náhodné setkání. V restauraci se podle svých slov schovával před bouřkou. O čem mluvili, neřekli.

„Schůzka byla nešťastná z hlediska symbolického, o tom není sporu, ale nemá to žádný vliv na to, co by věcně Blažek jako ministr spravedlnosti řešil nebo co by řešil jakýkoli jiný vládní resort,“ řekl například novinářům ve středu při příchodu do Strakovy akademie k situaci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zdůraznil současně, že setkání v žižkovské restauraci podle něj skutečně bylo náhodné, a tak má Blažek jeho podporu.

Blažek si sype popel na hlavu kvůli setkání s Nejedlým: Omlouvám se všem, kterých se dotklo

Domácí

Koaliční lídři schůzku v minulých dnech kritizovali. Za nevhodnou ji označili například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla schůzka „za hranicí vkusu“. Jednat o ní podle ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky chtěli také lidovci. Podobně i podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN), jak řekl při příchodu na vládu novinářům, je kauza maximálně nešťastná a má obrovský symbolický význam. Nemyslí si ale, že by byla důvodem pro výměnu ministra.

Akci chystá na odpoledne Milion chvilek

Premiér Fiala k tomu v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání, zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná.

Sám Blažek začátkem týdne uznal, že jeho setrvání v restauraci bylo nevhodné. Omluvil se také těm, kterých se to dotklo.

V reakci na setkání Blažka s Nejedlým pořádá ve středu odpoledne spolek Milion chvilek poblíž Úřadu vlády happening s názvem Poslední kapka Pavla Blažka. Cílem akce je podle organizátorů apelovat na premiéra, aby Blažka odvolal z pozice ministra spravedlnosti.

Happening podle vyjádření spolku není proti vládě, ale proti ministrovi ve střetu zájmů s pochybnými kontakty.

Blažek patří mezi dlouhodobě kritizované ministry. Naposledy se například kvůli brněnské kauze týkající se kupčení s městskými byty Piráti usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Reagovali tím na možný střet zájmů ministra ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky.

Pokaždé spustí opozice virvál, po schůzce Blažka s Nejedlým je podivné hrobové ticho

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám