Hlavní obsah

Koalici ODS a ČSSD v Praze by mohli mít pod kontrolou komunisté

Právo, jov, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská ODS popírá, že už je ruka v rukávě a že komunisté na magistrátě získají vlivný post šéfa kontrolního výboru. Někteří pražští sociální demokraté, jejichž strana je s ODS v koalici, ale neoficiálně hovoří o tom, že to je velmi reálné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražské ODS - Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda

Článek

Koalice prý ještě bude lámat TOP 09. Předseda pražské ODS Boris Šťastný Právu řekl, že budou jednat s představiteli TOP 09 o jejich opoziční roli. „To znamená o zastoupení v radě i ve výboru. Není pravda, že by bylo jakékoli jednání s komunisty a že bychom cokoli komunistům nabízeli,“ řekl Šťastný.

Za ODS se jednání zúčastní budoucí primátor Bohuslav Svoboda a za sociální demokracii nejspíš šéf jejich zastupitelů a budoucí první náměstek Karel Březina.

Místo v radě TOP 09 odmítá, aby nebyla odpovědná za politiku koalice bez možnosti ji účinně ovlivnit.

Nabídka topce: Tůma, nebo nikdo

Pokud jde o šéfa kontrolního výboru, toho měla léta KSČM. Lídr TOP 09 Zdeněk Tůma tuto funkci odmítá. Opakuje, že chce zůstat řadovým opozičním zastupitelem. A protože se chce živit byznysem, vnímal by funkci na magistrátu jako možný střet zájmů. TOP 09 už jako kandidáta na tento post odsouhlasila šéfa svého zastupitelského klubu Tomáše Hudečka.

„Pokud navrhnou Tůmu, myslím, že výbor dostanou. Pokud někoho jiného, tak nedostanou.,“ řekl však zdroj Práva.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský na otázku Práva, zda už padla nějaká oficiální nabídka, odpověděl: „Určitě nic takového neproběhlo. Je to zatím velmi otevřené.“

Jeden ze tří zastupitelů KSČM Lubomír Ledl nedávno Právu řekl, že o funkci mají komunisté zájem. Totéž ve čtvrtek sdělila šéfka pražské KSČM Marta Semelová s tím, že navrhnou Ledla. Dodala ale: „Nekontaktovali nás a ani nebylo nic dohodnuto.“

Pokud by KSČM se do jednání zapojila, mohla by fungovat jako „záloha“, neboť koalice ODS a ČSSD má jen 33 ze 63 hlasů. Soc. dem. Jiří Dienstbier ml. ji odmítá.

Ve čtvrtek Dienstbier řekl, že o vedení výboru komunisty oficiálně nic nezaznělo, ale jde prý o reálnou variantu. Tu ale kritizuje. Podle něj ukazuje, jak vážně je míněn slib koalice o očistě radnice.

Výbor náleží nejsilnější opoziční straně, tedy TOP 09, soudí Dienstbier, který se snažil o koalici právě s TOP 09.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám