Hlavní obsah

Pražská ODS Svobodu zneužila, kritizuje senátorka strany Filipiová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Uzavření koalice v hlavním městě vzbuzuje kontroverze nejenom u některých voličů, ale i u politiků dotčených stran. Senátorka za ODS Daniela Filipiová má za to, že pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda byl "zneužit", aby svou reputací zaštítil místní občanské demokraty, kteří již předem plánovali koalici s ČSSD. Filipiová zároveň zveřejnila prohlášení, v němž se od rozhodnutí svých stranických kolegů distancuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátorka Daniela Filipiová

Článek

Filipiová, která je senátorkou za jeden z pražských obvodů, podobně jako volební lídr pražské ČSSD Jiří Dienstbier mladší považuje vznik takzvané velké koalice za podvod na voličích.

"Jde dle mého názoru o podvod na voličích. V Praze dali voliči jasně najevo, že chtějí pravicové vedení hlavního města," uvedla senátorka. "Vyjednávání s TOP 09 byla podle mne pouhou fraškou. Jasným, předem daným cílem již před volbami bylo uzavření tzv. velké koalice. Snad i vrabci na střeše si to cvrlikali…," dodala.

Filipiová Novinkám sdělila, že její názor není ve straně ojedinělý. "Je nás víc," dodala s tím, že k problému nemohla mlčet. Dodala také, že hlasy o velké koalici zaznívaly delší dobu a to nejen v kuloárech při jednáních pražské regionální rady.

Filipiová uvedla, že sama na tato jednání většinou nechodí, neb tam není příliš vítána a bývá "ukřičena", nicméně s odkazem na účastníky jednání trvá na tom, že tyto informace se objevily.

V Praze neproběhla žádná reflexe

Filipiová připomněla, že jak ODS na kongresu, tak její pražská organizace si do svého čela zvolily osobnosti, které veřejnost vnímá jako čisté a férové.

"Obávám se však, že došlo k tomu efektu, že ODS si do čela postavila Petra Nečase, aby se za něj v „nečasu“ mohla skrýt," poukázala s paralelou na lékaře Bohuslava Svobodu, který by měl být příštím primátorem. I ten je širokou veřejností "vnímán jako slušný člověk".

Podle senátorky neproběhla v pražské ODS reflexe a Nečas se Svobodou na billboardech takříkajíc zabodovali. "Zřejmě i to pražské voliče v komunálních volbách přesvědčilo, že ODS na změně chce pracovat a zisk 23% v Praze nebyl takovým „propadákem“, jak mnozí očekávali," připomněla Filipiová.

Svoboda byl pouze zneužit

Na dotaz, zda má být docent Svoboda pouze "nastrčenou tváří", senátorka uvedla: "Obávám se, že je v tom úplně nevinně a byl zneužit," konstatovala i s odkazem na způsob a délku vybírání volebního lídra.

"Vadí mi, když jsou politici házeni do jednoho pytle jako ti, kterým jde jen o koryta, o možnost dostat se za jakoukoliv cenu k moci, rozuměj k penězům. Dojednání velké koalice v Praze bohužel těmto tvrzením nahrává. Proto dnes nemohu mlčet a musím říci, že se od jednání vedení pražské ODS distancuji," uzavřela své prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám