Hlavní obsah

Koalice má dost trapných výmluv Vildumetzové: Buď půjde sama, nebo ji odvoláme

Zástupci vládní koalice volají po odchodu Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) z čela Sněmovny. Důvodem jsou její kontakty s obviněným podnikatelem z kauzy Dozimetr Zakariou Nemrahem. Ten, jak ve středu potvrdila Novinkám, byl i svědkem na její svatbě a je i kmotrem jejího syna.

Foto: Facebook Jany Mračkové Vildumetzové

Jana Mračková Vildumetzova

Článek

Vedení ANO vyjádřilo už dříve Mračkové Vildumetzové důvěru, nynější vyjádření předsedy ANO Andreje Babiše a šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové Novinky shánějí.

Mezitím se ale začaly množit výzvy k její rezignaci od zástupců vládní koalice. „Sleduji výroky paní předsedkyně v čase, kdy se postupně ukazuje, že byly vztahy (s Nemrahem) mnohem bližší. Vyvození politické odpovědnosti bych považoval za rozumné,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně šéf STAN Vít Rakušan (STAN).

Obviněný v kauze Dozimetr byl svědkem na svatbě Vildumetzové, je i kmotrem jejího syna

Domácí

Toho ale naopak opozice dlouhodobě k rezignaci vyzývá. Hnutí STAN je totiž uprostřed celé kauzy. Konkrétně Rakušan je pak kritizován i za jmenování Petra Mlejnka do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

„Odvolat Vildumetzovou je silové řešení. Může k tomu ale dojít, pokud se tak koalice domluví. Jsme ale z hnutí zvyklí, že odpovědnost vyvozují členové sami. Tak jsme chtěli dát paní poslankyni prostor,“ doplnil ve čtvrtek Rakušan.

Foto: Snímek ze svatebního videa Jany Mračkové Vildumetzové, Bez zdroje

Zakaria Nemrah (vlevo) na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové

Svědek není někdo, koho sotva znáte

Podobně se vyjádřil na sociální síť i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Jako svědka a kmotra si opravdu neberete někoho ,koho sotva znáte přes manžela‘, jak tvrdila,“ napsal na Twitter.

Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob zase uvedl, že pokud Vildumetzová nerezignuje, začnou poslanci TOP 09 sami sbírat podpisy pro její odvolání.

„Očekáváme, že hnutí ANO ve svých postojích nejen v této kauze bude konzistentní a podle toho se zachová paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová,“ řekl ČTK šéf lidoveckého klubu Marek Výborný.“

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jan Mraček a Jana Vildumetzová se brali v roce 2018

Vildumezová totiž ve středu večer Novinkám potvrdila, že obžalovaný Nemrah - o kterém dříve tvrdila, že je to jen známý jejího manžela - byl i na její svatbě. „Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka. (…) A vybral si ho i na křest,“ uvedla. Nemrah je nyní ve vazbě.

Současně pak zdůraznila, že v té době netušila, že by měla přání svého muže rozporovat. „Tento člověk neměl tenkrát žádný reputační problém,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám