Hlavní obsah

Koalice provinění Drastichové zlehčuje, podle opozice porušila zákon

Právo, ada, nig, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory na neoprávněnou manipulaci hlasovacím zařízením svých kolegů Johna a Bárty, které se ve Sněmovně dopustila poslankyně VV Jana Drastichová, se diametrálně liší. Zatímco koalice svou členku omlouvá, její provinění zlehčuje a obhajuje nezkušeností, opozice hovoří o porušení zákona, kterým by se měl zabývat mandátový a imunitní výbor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD se radí při jednání Sněmovny, uprostřed šéf strany Bohuslav Sobotka

Článek

Podnět jednání tomuto výboru by měla dát podle opozičních poslanců předsedkyně komory Miroslava Němcová. „Paní poslankyně Drastichová nejednala ve zlém úmyslu, bylo to z nezkušenosti, i když to ji neomlouvá,“ prohlásila Němcová s tím, že je na poslankyni, jak se nyní zachová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD se radí při jednání Sněmovny, uprostřed šéf strany Bohuslav Sobotka

Během polední přestávky se šéfka komory poradila se sněmovní legislativou o možném postupu. Podle legislativců může dát předsedkyně Sněmovny podnět mandátovému a imunitnímu výboru v případě, že došlo ke spáchání trestného činu. Stejně tak může postupovat sám výbor.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Poslankyně VV Jana Drastichová

„Pokud tuto skutečnost nemáme zjištěnou, nemohu podnět podat,“ oznámila poslancům Němcová s tím, že se ale incidentem bude dál zabývat. Pokud by legislativa dospěla k závěru, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu, je Němcová - jak uvedla - oprávněna podnět výboru podat.

Klasnová: Je to chvilkový zkrat

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je vysvětlení legislativců dostatečné, a proto již nechtěl věc komentovat: „Necítím se povolán dělat arbitra,“ prohlásil.

Za nepřípustné porušení jednacího řádu, které je závažnou chybou, označila jednání své stranické kolegyně místopředsedkyně VV a Sněmovny Kateřina Klasnová. Provinění, které Klasnová považuje za „chvilkový zkrat“, projedná jistě i klub. „Nepředpokládám, že bychom ji vyzývali ke vzdání se mandátu“, řekla Právu.

„Závažná chyba to je hlavně proto, že se toho chytla opozice a díky tomu se zpozdilo hlasování o reformních zákonech,“ dodala. Podle ní je třeba především apelovat na to, aby se již tato situace neopakovala.

Premiér Petr Nečas (ODS) na dotaz Práva incident komentoval: „Já to nepovažuji za manipulaci. Je to školácká chyba nezkušené poslankyně. Myslela si, že uvádí vlastně fakticitu stavu, že nepřítomný poslanec nemá být ani na elektronickém hlasovacím zařízení.“

Johnovi zkomplikovala život

Jeden z poslanců, jejichž kartu Drastichová vyňala z hlasovacího zařízení, protože nebyli přítomni, i když se hájila, že v tom nebyl zlý úmysl, předseda VV Radek John, ale její „pomoc“ příliš neoceňuje.

„Ona mně zkomplikovala život. Hloupě vyhodila i moji kartu. Já, když jsem doběhl na hlasování, musel jsem ji znovu zandat do hlasovacího zařízení. Já za sebe nakonec hlasoval,“ komentoval snahu své stranické podřízené.

Po razantním řešení volá David Rath (ČSSD), přímý svědek celé události, který ji zveřejnil. „V zahraničních parlamentech se takové podvody řeší poměrně razantně. Je to zneužití, podvod při hlasování,“ trvá na svém Rath.

„Za hranicemi to berou za vážný přešlap, za porušení zákona, u nás je to jen na pokárání? Paní předsedkyně Němcová dokonce řekla, že v tom nebyl úmysl. Já si nedovedu představit, jak můžete vyndat dvě hlasovací karty a mačkat dvě hlasovací zařízení neúmyslně. Mohla na to upadnout, ale možná ji vedla nějaká vyšší moc a ona byla bez sebe a netušila vůbec, co dělá,“ řekl ironicky Rath.

Skandální porušení Ústavy

„Paní Drastichová se veřejně přiznala, že porušuje Ústavu. A to je skandální,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj Ústava jasně říká, že poslanec vykonává svůj mandát osobně. Upozornil, že také zákon o jednacím řádu Sněmovny stanoví, že poslanec se po příchodu do jednacího sálu přihlásí právě identifikační kartou sloužící k hlasování, po odchodu ze sálu se kartou odhlásí.

„Pokud se chce zachovat slušně, bylo by vhodné, aby ona sama požádala mandátový a imunitní výbor, aby její jednání projednal,“ poznamenal na adresu Drastichové. „Ve slušné společnosti se toto opravdu nedělá,“ dodal Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám