Hlavní obsah

Maláčová a Schillerová přes pět hodin jednaly o 11 miliardách navíc. Neřekly, k čemu došly

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

V úterý ráno se na jedné z nejdůležitějších schůzek kolem sestavování rozpočtu na rok 2020 sešly ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Maláčová chtěla pro svůj resort nejméně 11 miliard navíc. Na čem se obě ministryně dohodly, ale není jasné. Po více než pětihodinovém jednání odmítly dát novinářům komentář.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vlevo)

Článek

„Jednání mezi oběma ministryněmi skončilo z časových důvodů. Trvalo více než pět hodin a bude pokračovat v dalších dnech,” řekla krátce novinářům, kteří na vyjádření čekali déle než čtyři hodiny, mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová.

Podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce jsou ministryně blízko finální dohody. Jaké jsou její parametry, nesdělil.

Obě ministryně se až do dnešního dne přely nad požadavkem ministryně práce a sociálních věcí Jana Malačové o tom, že chce pro svůj resort 11 miliard navíc. Ministři za ČSSD na červnovém jednání vlády ani návrh rozpočtu nepodpořili.

„Každá mince má dvě strany. Stejně tak je to i s návrhem rozpočtu na rok 2020. Na jedné straně chvályhodný nárůst výdajů na důchody a rodičák, na druhé chybějících 11 miliard pro další zranitelné skupiny,” uvedla v červnu Maláčová.

Zvýšení důchodů i rodičovského příspěvku

Ministerstvo práce by mělo příští rok podle navrhovaného rozpočtu hospodařit s příjmy 564,1 miliardy korun a s výdaji 676,47 miliardy, a to bez evropských peněz. Příjmy by tak proti letošku byly vyšší o 21,45 miliardy a vydaná suma o 49,03 miliardy.

Vláda si pro příští rok schválila například zvýšení důchodů či rodičovské. Na sociální služby ministerstvo financí vyčlenilo stejnou sumu jako letos, tedy 15,7 miliardy korun, což už letos nestačí a vláda musela narychlo situaci řešit. Krajům sice přidala miliardu, ale ani to podle nich není dostatečné.

Schillerová: 11 miliard nedám

„V návrhu na příští rok se počítá s částkou, která je shodná pro tento rok, a vidíme, že už letos je to problém. Vidím tam požadavek pro tři miliardy korun,” uvedla již dříve Maláčová.

Schillerová ještě před úterním jednáním zopakovala, že požadovaných 11 miliard je ale přehnaných. Maláčová podle ní musí více šetřit ve svém resortu a zároveň připravit revizi systému sociálních dávek. „11 miliard pro MPSV je pro mě nereálných. Jsem ale připravena k nějakému kompromisu a budu se o tom bavit z očí do očí s paní ministryní,” uvedla Schillerová před úterním jednáním.

Maláčová úterkem uzavírá kolečko schůzek ze strany ministrů za ČSSD. Požadované peníze navíc od resortu financí dostali jak ministr zemědělství Miroslav Toman, tak i resort kultury či zahraničí. V pondělí 1,1 miliardy na obnovu policejního vozového parku dostalo ministerstvo vnitra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám