Hlavní obsah

Klesáme přímo ukázkově. Už to nemůže být výkyv

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Trend zpomalování epidemie covidu-19 již čtvrtý týden pokračuje. Za pondělí přibylo 8586 nakažených, před týdnem to bylo 11 888. Pokles nových případů je zároveň zřejmě rychlejší, než se očekávalo, a scénář pomalého ústupu epidemie, který zmiňoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), se nekoná.

Článek

V poslední době bylo nejvíce případů nákazy odhaleno ve čtvrtek 25. listopadu, kdy testy odhalily 27 930 pozitivních, což bylo nejvíce od vypuknutí epidemie loni v březnu. Od té doby čísla setrvale klesají, ačkoliv je možné pozorovat občasné denní výkyvy způsobené primárně vyšším počtem uskutečněných testů.

Omikron se šíří Českem

Koronavirus

Nejvíce je trend poklesu patrný v mezitýdenním srovnání. Zatímco předminulé pondělí bylo odhaleno 15 544 pozitivních, minulé pondělí 11 888 nakažených a v prvním dnu tohoto týdne testy ukázaly 8586 nových případů.

Povíkendová čísla často bývají ovlivněna víkendem, kdy se obecně méně testuje, průkaznější tedy budou statistiky z prostředku týdne. Například ve středu 1. prosince bylo odhaleno 21 139 případů, o týden později to bylo 16 185 a minulou středu již 11 625 nakažených. Na těch číslech je patrné, že úbytky nakažených z prostředku týdne jsou mezitýdně vyšší, než je tomu na začátku týdne.

„Nadále je vysoká pozitivita indikovaných testů, jejíž hodnoty ale postupně klesají. To je jeden z indikátorů pokračujícího zpomalení šíření nákazy v populaci,” komentoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek epidemiologickou situaci ve shrnujícím reportu, který jeho instituce každý den zasílá vybraným odborníkům a politikům.

Proti minulému týdnu klesá také průměrná týdenní incidence, která je aktuálně na hodnotě 608,1 případu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Maximum přitom bylo 25. listopadu – 1234 případů na 100 tisíc obyvatel.

Klesají i nemocnice

Postupně klesá také zátěž nemocnic. K pondělku v nemocnicích leželo 4801 pacientů, z toho jich 836 leželo na JIP. Minulé pondělí to bylo 6367 hospitalizovaných, z čeho byla tisícovka na JIP.

Tabletky na covid v prvních nemocnicích

Domácí

„Celková zátěž nemocnic postupně klesá. Pokles je ale pomalejší na lůžkách JIP, kde stále zůstává i relativně velký podíl dlouhodobě nemocných pacientů, více než 25 procent z celku,” uvedl k vývoji Dušek. Pod hranicí 1 se drží i reprodukční číslo, ukazující, kolik osob teoreticky nakazí člověk s potvrzenou nákazou. Aktuálně je na týdenní hodnotě 0,81.

Aktuální čísla ovšem neznamenají, že se trend nemůže zvrátit a epidemie nemůže začít znovu zrychlovat, jak se tomu stalo třeba vloni před Vánoci. Nicméně aktuální přírůstky a jejich mezitýdenní poklesy dávají jistý důvod k optimismu.

Co udělá vláda?

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v současnosti nehodlá ani prodlužovat nouzový stav, který skončí v období vánočních svátků, čímž přestanou platit určitá protiepidemická opatření, jako je například omezení otevírací doby restaurací, barů a klubů. Kabinet chce lidem spíše důvěřovat a spoléhat na jejich osobní zodpovědnost.

Rakušan: Představíme opatření pro konec roku

Koronavirus

Přesto však určitá opatření ještě do konce roku přijdou, v pondělí to avizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se totiž obává šíření nakažlivější mutace omikron, což by mohlo poznamenat predikce vývoje a změnit i klesající trend.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušan: Představíme opatření pro konec roku

Šéf krizového štábu Vít Rakušan (STAN) v pondělní řekl, že vláda ve středu přijme sadu opatření, která budou platit až do konce roku. Současně zdůraznil, že...

Výběr článků

Načítám